Последни новини
Home / Законът / Костадин Костадинов от „Възраждане“ е обвиняем, прокуратурата не сочи по кой текст от НК му търси отговорност

Костадин Костадинов от „Възраждане“ е обвиняем, прокуратурата не сочи по кой текст от НК му търси отговорност

Defakto.bg

 Определена му е гаранция в размер на 20 000 лева

В едно доста общо съобщение  на държавното обвинение се казва, че  Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод изявления на К.К., лидер на политическа партия, „будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

В прессъобщението на държавното обвинение той е представен само с инициали.  Става дума за Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане“, който се изказа остро в интервю пред Евроком за въведените противоепидимични мерки. Според прокуратурата “ в телевизионно предаване  той  твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.“  В прессъобщение се казва още: “ Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

      В тази връзка К.К. (Костадин Костадинов) е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева, казва прокуратурата.

В прессъобщението обаче не е посочено на какво е законното основание е повдигнатото обвинение.  Липсващите задължителни атрибути, които обичайно  придружават информациите на  държавното  обвинение,   оставят впечатление,  че въпросният лидер е взет на прицел заради изказано мнение,  но това не е законов аргумент.  Дори  по време на извънредно положение не е предвидена  наказателна отговорност за коментари и мнения, свързани с кризата.

„Удaрът нe e caмo cрeщу мeн, a e кaтo цялo cрeщу „Възрaждaнe“.  Кaквo e мoeтo прecтъплeниe? Чe cъм гoвoрил тoвa, кoeтo миcля. Въпрeки чe в кoнcтитуциятa пишe, чe нe мoгa дa бъдa cъдeн зaрaди пoлитичecкитe ми убeждeния, зa тях явнo нe мoгa дa гoвoря, кaквoтo миcля“, коментира Костадинов.  По негови думи той е  бил принуден да пътува от Варна, където живее и работи като общински съветник, до София, за да даде показания. Лидерът на „Възраждане“ е категоричен, че атаката е насочена и към телевизия „Евроком“.

Напомняме,  че  парламентът подкрепи ветото на президенна и върху чл.326 , ал. 1 от Наказателния кодекс, в който бяха предвидени завишени санкции за   „невярна информация за разпространението на заразна болест“ – управляващите се съгласиха, че не са ясни критериите, които определят коя информация е невярна по време, когато един вирус  е в процес на изучаване от цял свят.

В закона остана старата редакция на чл. 326, ал. 1: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. 

(2) (Нова – ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
За юристите е безспорно, че този текст не може да се тълкува  разширително.
С ясно посочено законно основание за търсене на наказателна отговорност е друго съобщение на прокуратурата от понеделник, в което се казва, че районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.  Въпреки това, на 22.03.2020 г. той я нарушил и излязъл на разходка с баща си на ул. „Даме Груев“ в гр. Благоевград.

Престъпното деяние е било извършено  по време на извънредното положение в страната, обявено на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България и въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването.  То е наказуемо с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Младежът е с  чисто съдебно минало.

Към настоящия момент Районна прокуратура – Благоевград наблюдава пет досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Внесеният днес в съда обвинителен акт е първи от водените дела за това престъпление, съобщава прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.