Последни новини
Home / Законът / Костадин Костадинов от „Възраждане“ е обвиняем, прокуратурата не сочи по кой текст от НК му търси отговорност

Костадин Костадинов от „Възраждане“ е обвиняем, прокуратурата не сочи по кой текст от НК му търси отговорност

Defakto.bg

 Определена му е гаранция в размер на 20 000 лева

В едно доста общо съобщение  на държавното обвинение се казва, че  Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод изявления на К.К., лидер на политическа партия, „будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

В прессъобщението на държавното обвинение той е представен само с инициали.  Става дума за Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане“, който се изказа остро в интервю пред Евроком за въведените противоепидимични мерки. Според прокуратурата “ в телевизионно предаване  той  твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.“  В прессъобщение се казва още: “ Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

      В тази връзка К.К. (Костадин Костадинов) е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева, казва прокуратурата.

В прессъобщението обаче не е посочено на какво е законното основание е повдигнатото обвинение.  Липсващите задължителни атрибути, които обичайно  придружават информациите на  държавното  обвинение,   оставят впечатление,  че въпросният лидер е взет на прицел заради изказано мнение,  но това не е законов аргумент.  Дори  по време на извънредно положение не е предвидена  наказателна отговорност за коментари и мнения, свързани с кризата.

„Удaрът нe e caмo cрeщу мeн, a e кaтo цялo cрeщу „Възрaждaнe“.  Кaквo e мoeтo прecтъплeниe? Чe cъм гoвoрил тoвa, кoeтo миcля. Въпрeки чe в кoнcтитуциятa пишe, чe нe мoгa дa бъдa cъдeн зaрaди пoлитичecкитe ми убeждeния, зa тях явнo нe мoгa дa гoвoря, кaквoтo миcля“, коментира Костадинов.  По негови думи той е  бил принуден да пътува от Варна, където живее и работи като общински съветник, до София, за да даде показания. Лидерът на „Възраждане“ е категоричен, че атаката е насочена и към телевизия „Евроком“.

Напомняме,  че  парламентът подкрепи ветото на президенна и върху чл.326 , ал. 1 от Наказателния кодекс, в който бяха предвидени завишени санкции за   „невярна информация за разпространението на заразна болест“ – управляващите се съгласиха, че не са ясни критериите, които определят коя информация е невярна по време, когато един вирус  е в процес на изучаване от цял свят.

В закона остана старата редакция на чл. 326, ал. 1: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. 

(2) (Нова – ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 24.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
За юристите е безспорно, че този текст не може да се тълкува  разширително.
С ясно посочено законно основание за търсене на наказателна отговорност е друго съобщение на прокуратурата от понеделник, в което се казва, че районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.  Въпреки това, на 22.03.2020 г. той я нарушил и излязъл на разходка с баща си на ул. „Даме Груев“ в гр. Благоевград.

Престъпното деяние е било извършено  по време на извънредното положение в страната, обявено на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България и въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването.  То е наказуемо с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Младежът е с  чисто съдебно минало.

Към настоящия момент Районна прокуратура – Благоевград наблюдава пет досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Внесеният днес в съда обвинителен акт е първи от водените дела за това престъпление, съобщава прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.