Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд започва да заседава онлайн

Конституционният съд започва да заседава онлайн

Defakto.bg

По време на извънредното положение Конституционният съд няма да спре работата си. С промени в Правилника за организацията и дейността на КС, чието обнародване предстои, вече са предвидени и неприсъствени заседания онлайн, научи Де факто от съда.

За целта в съда се изгражда възможност за осигуряване на видеоконферентна връзка между 12-те съдии, която ще бъде тествана до края на седмицата. И може би от идната седмица новата извънредна форма ще заработи.

Досега Конституционният съд никога не е заседавал онлайн, подобна опция липсва и в неговия правилник. Но и не е имало обявено извънредно положение.

Обичайно заседанията на конституционните съдии са за допустимостта на подаденото до тях искане (за обявяване на противоконституционност или за тълкуване на основния закон), които приключват с определение съответно за допустимост или за отклоняване на искането поради недопустимост. Другите, основни, заседания са по същество, като в този и предния състав на съда те се свикват включително за “избистряне” на позициите по предложеното от съдията-докладчик решение на даден казус и обичайно се формулират като заседания за “обсъждане по същество”. Финалното заседание по конституционното дело е за “разглеждане по същество”, като за вземане на решение се иска мнозинство от минимум 7 “за”. Същото е мнозинството и за допустимостта.

В напреднала фаза на работа в КС е обединеното дело за тълкуване на ефекта от решенията на самия Конституционен съд, образувано по искане на тричленен състав на ВКС (за “царските имоти”) и на Пленума на ВАС (по същностни актуални проблеми). Изтекоха и сроковете за становища и мнения по друго тълкувателно дело – за това може ли главният прокурор да осуетява разследване срещу себе си, образувано по искане на Министерския съвет, след внасянето в парламента на законопроект за “независимия” прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.