Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд започва да заседава онлайн

Конституционният съд започва да заседава онлайн

Defakto.bg

По време на извънредното положение Конституционният съд няма да спре работата си. С промени в Правилника за организацията и дейността на КС, чието обнародване предстои, вече са предвидени и неприсъствени заседания онлайн, научи Де факто от съда.

За целта в съда се изгражда възможност за осигуряване на видеоконферентна връзка между 12-те съдии, която ще бъде тествана до края на седмицата. И може би от идната седмица новата извънредна форма ще заработи.

Досега Конституционният съд никога не е заседавал онлайн, подобна опция липсва и в неговия правилник. Но и не е имало обявено извънредно положение.

Обичайно заседанията на конституционните съдии са за допустимостта на подаденото до тях искане (за обявяване на противоконституционност или за тълкуване на основния закон), които приключват с определение съответно за допустимост или за отклоняване на искането поради недопустимост. Другите, основни, заседания са по същество, като в този и предния състав на съда те се свикват включително за “избистряне” на позициите по предложеното от съдията-докладчик решение на даден казус и обичайно се формулират като заседания за “обсъждане по същество”. Финалното заседание по конституционното дело е за “разглеждане по същество”, като за вземане на решение се иска мнозинство от минимум 7 “за”. Същото е мнозинството и за допустимостта.

В напреднала фаза на работа в КС е обединеното дело за тълкуване на ефекта от решенията на самия Конституционен съд, образувано по искане на тричленен състав на ВКС (за “царските имоти”) и на Пленума на ВАС (по същностни актуални проблеми). Изтекоха и сроковете за становища и мнения по друго тълкувателно дело – за това може ли главният прокурор да осуетява разследване срещу себе си, образувано по искане на Министерския съвет, след внасянето в парламента на законопроект за “независимия” прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Левицата сезира наши и европейски институции за Борисов и джипката, Ахладова – така изпълнява задълженията си

След като БОЕЦ сигнализира ЦИК за нарушения на министър – председателя  Борисов  по време на  …

СГС постанови задържане под стража и бърза психиатрична експертиза за Сид Харт Сингх, обвинен за буйство в самолета

Индийският гражданин Сид Харт Сингх, заради когото преди дни самолет на Ер Франс принудително кацна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.