Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието: Свидетелства за съдимост продължават да се издават, но онлайн и чрез електронен подпис

Министерството на правосъдието: Свидетелства за съдимост продължават да се издават, но онлайн и чрез електронен подпис

Defakto.bg

Ден преди обявеното заседание на Съдийската колегия на ВСС, включително по жалби за неиздаването на спешни за момента свидетелства за съдимост, от Министерството на правосъдието излязоха със съобщение.

То гласи:

“Чрез електронната платформа на Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието се приемат заявления и се издават електронни свидетелства за съдимост на български граждани, родени в България, които не са осъждани.

Изискването е гражданинът – заявител да притежава квалифициран електронен подпис, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се идентифицира, тъй като електронно свидетелство за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, с цел превенция срещу злоупотреби.

Електронната услуга е валидна за всеки български гражданин,  без значение в коя точка на света се намира.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен подпис могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в консулството.

Централно бюро „Съдимост“ издава за нуждите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна заявка.

Заявления за услугата „електронно свидетелство за съдимост“ се подават само по електронен път, по всяко време на денонощието, всеки ден от седмицата, чрез специалната платформа на Министерството на правосъдиеито https://cs.mjs.bg/ .

От 1 до 30 март са издадени 878 бр. електронни свидетелства за съдимост, като само от 13 до 30 март техния брой е  654 бр., от които  21 бр. на българи, живеещи в чужбина.

Българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България, могат да поискат и да получат свидетелство за съдимост само на гише в офисите на бюрото на ул. „Аксаков“ №5

След въведените извънредни мерки от 13 март т.г., по разпореждане на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, гишетата на бюрото продължават да работят с непроменено работно време. Създадена е организация, така че обработването на заявленията, както и издаването на свидетелства за съдимост да продължи да се извършва от 9,00 ч. до 17 часа всеки работен ден.

През този месец са издадени общо 317 свидетелства за съдимост на хартия на българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България”.

 

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.