Последни новини
Home / Законът / Съдът по правата на човека в Страсбург спира да обявява решения, освен спешните

Съдът по правата на човека в Страсбург спира да обявява решения, освен спешните

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург спира да обявява решенията си до възстановяването на  нормалния режим на работа. Изключения ще са произнасяния на Голямата камара, както и „спешните“ казуси. Това съобщава ЕСПЧ на страницата си.

Съдът напомня, че от 16 март вече е приел редица изключителни мерки, като в същото време основните дейности (най-вече обработката на приоритетни дела) са продължили, както и разпределянето на жалби на компетентните съдебни състави

От 16 март само съдии и членове на секретариата, чието присъствие е належащо, са имали достъп до сградата на съда и то на доброволен принцип и при стриктно спазване на санитарните изисквания, препоръчани от френските власти. Въведени са процедури по спешните искания за временни мерки в съответствие с Член 39 от Правилника на съда, основно по случаи на експулсиране и екстрадиция.

От 16 март, за един месец, е спрян шестмесечният срок за подаване на заявление, предвиден в член 35 от Европейската конвенция права на човека, както и сроковете по висящите производства.  В същото време, с писмена процедура, Голямата камара е продължила работата си по някои висящи дела; камарите са приели решения по 15 искания и по 26 заявления; комисиите (които се произнасят за допустимостта) са излезли с приели решения по 49 молби и 146 заявления.

И накрая, в Hudoc писмено са съобщавани решения от 17, 19, 24 и 26 март.

В последното си съобщение Европейският съд по правата на човека вече информира, че работата му по приемането на решения продължава, но спира тяхното обявяване до възобновяване на нормалната дейност, с изключение на тези на Голямата камара и спешните произнасяния.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.