Последни новини
Home / Законът / Съдът по правата на човека в Страсбург спира да обявява решения, освен спешните

Съдът по правата на човека в Страсбург спира да обявява решения, освен спешните

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург спира да обявява решенията си до възстановяването на  нормалния режим на работа. Изключения ще са произнасяния на Голямата камара, както и “спешните” казуси. Това съобщава ЕСПЧ на страницата си.

Съдът напомня, че от 16 март вече е приел редица изключителни мерки, като в същото време основните дейности (най-вече обработката на приоритетни дела) са продължили, както и разпределянето на жалби на компетентните съдебни състави

От 16 март само съдии и членове на секретариата, чието присъствие е належащо, са имали достъп до сградата на съда и то на доброволен принцип и при стриктно спазване на санитарните изисквания, препоръчани от френските власти. Въведени са процедури по спешните искания за временни мерки в съответствие с Член 39 от Правилника на съда, основно по случаи на експулсиране и екстрадиция.

От 16 март, за един месец, е спрян шестмесечният срок за подаване на заявление, предвиден в член 35 от Европейската конвенция права на човека, както и сроковете по висящите производства.  В същото време, с писмена процедура, Голямата камара е продължила работата си по някои висящи дела; камарите са приели решения по 15 искания и по 26 заявления; комисиите (които се произнасят за допустимостта) са излезли с приели решения по 49 молби и 146 заявления.

И накрая, в Hudoc писмено са съобщавани решения от 17, 19, 24 и 26 март.

В последното си съобщение Европейският съд по правата на човека вече информира, че работата му по приемането на решения продължава, но спира тяхното обявяване до възобновяване на нормалната дейност, с изключение на тези на Голямата камара и спешните произнасяния.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.