Последни новини
Home / Законът / Три софийски съдилища срещу обявяването на решения по дела в извънредното положение

Три софийски съдилища срещу обявяването на решения по дела в извънредното положение

Defakto.bg

Липсата на електронно правосъдие дава плодовете си

Категорично против промяна на решението на Съдийската колегия на ВСС в частта за необявяване на съдебни актове по време на извънредното положение се обявяват председателите три ключови софийски съдилища. Становището е подписано от председателя на апелативния съд Даниела Дончева, на градския съд Алексей Трифонов и на районния съд Александър Ангелов.

Поводът е утрешното заседание на Съдийската колегия, в което, включително, ще се обсъждат и протестите на адвокати срещу забавеното обявяване на постановените в “извънредния” период решения.  Председателите, вероятно, са прави  – за себе си и представляваните от тях институции. Нf от обръщението им, за пореден път, става ясно – без електронно правосъдие сме заникъде!  Не само по време на пандемия.  Дано и “факторите”, вече, го разберат. И ситуацията с коронавируса го открои – надали някой в Европа схваща правосъдието като търчане насам-натам.

Председателите на софийските съдилища заявяват:

“В случай, че Съдийската колегия на ВСС вземе подобно решение, това неминуемо би допринесло за създаването на сериозни проблеми в настоящия момент – едновременното присъствие на съдии и на съдебни служители на територията съдебните сгради в София, както и  струпването на десетки дела, които следва да бъдат обработени. Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация наработа в съдебните сгради към настоящия момент, при наличието на ограничен достъп на съдии, които понастоящем работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното би довело до заразяване и пренасяне на вируса на COVID-19.

За това считаме, че следва да прецените възможните рискове от вземане на подобни решения на фона на влощата се епидемиологична ситуация в страната. Още повече, че по силата на чл. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение редица процесуални срокове в момента не текат. Считаме, че при сегашната ситуация приоритет има само и единствено общественото здраве, включително това на съдиите и на съдебните служители. От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент е налице невъзможност за автоматично обявяване на постановените решения, поради което е необходимо те физически да бъдат донесени до съдебните сгради от съдиите, да бъдат обезличени откъм лични данни от съответните служители и качени в системата от други от тях”.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.