Последни новини
Home / Законът / Последно (засега) : Министър Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на предпазни маски на обществени места

Последно (засега) : Министър Ананиев отмени заповедта си за задължително носене на предпазни маски на обществени места

Defakto.bg

Стилът: „Вчера едно, днеска друго“ ерозира доверието в институциите, коментира адвокат Петьо Славов

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е отменил  заповедта си от вчера, понеделник, с която разпореди в периода на извънредното положение всеки гражданин да носи  предпзна маска на открити и закрити обществени места. Това съобщи   самият той на съвместен  брифинг в вътрешния министър в МС и така осуети гратисния срок до събота, даден от ген. Мутафчийски на гражданите да си набавят маски.

Отмяната е разписана в Заповед № РД-01-169 от днес.

Личното мнение на министъра е, че предпазните маски са необходимост и трябва да се носят заради ограничаване на заразата с Covid- 19, но липсата на обществен консенсус го е приндудил да отмени решението си.  „Искам да ви убедя, че мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва предпазната маска като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, е силно подкрепено от правителството. Тъй като няма обществено съгласие, ви уведомявам, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“,  обясни той.  Ананиев увери, че всички предприети мерки както от Щаба, така и от правителството са само с една цел, а именно да защитят здравето на българските граждани и да ограничат разпространението на коронавируса. „Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и по-трудни за българските граждани мерки“, допълни министърът.

От думите му се разбра още, че  държавата ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще раздаде чрез Министерство на труда и социалната политика и регионалните служби на хората, които са социално слаби и онези, които нямат възможност да си закупят такива маски.   Те ще имат висока степен  на защита и ще са  сертифицирани, каза Ананиев.

Ананиев заяви, че предстои парламентът да намали глобата от 5000 лева, предвидена в Закона за здравето за нарушения на противоепидимичните мерки заради коронавируса.  Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях, заяви и  министър Младен Маринов.  От думите му се разбра, че полицията вчера не е глобявала за неносене на маска.  До снощи обаче има  402 случая, в които са съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за парковете и градинките и събиране на повече от двама души“, заяви министър Маринов. “Мисля, че и нарушителите на карантината гонят 400“, посочи още той.

Намалението на глобата от 5000 лева ще бъде за определени нарушения, поясни намеренията Младенов.

За нарушаване на карантината, освен административната санкция имаме и наказание, предвидено в Наказателния кодекс, там наказанието ще си остане в този размер , напомни той.( чл. 355, ал.2 , където наказанието е до 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв б.р.).   За  градския транспорт  няма  да действа мярката за струпване на повече от двама възрастни на обществени места, заяви вътрешният министър.

Коментар на адвокат Петьо Славов във Фейсбук:

                             Ерозия на доверието

  • В условията на криза е много важно гражданите да имат доверие в институциите и в техните действия.
   За тази цел обаче е важно държавните органи да показват, че знаят какво правят и защо го правят.
   Стилът „Вчера едно, днеска друго“ определено не работи в посока на укрепване на доверието, а точно обратното – ерозира го.
   Което е много опасно за всички.
  •            Не само злополучната заповед за маските, но и останалите заповеди на министъра на здравеопазването имат един много сериозен недостатък: пълна липса на мотиви! При това, както мотиви на самата заповед, така и мотиви на допуснатото в нея предварително изпълнение.
  • Наличието на обявено с решение на НС извънредно положение по никакъв начин не освобождава министъра от задължението да мотивира своите заповеди! А като се има предвид, че от една страна с тях се налагат ограничения, а от друга – са адресирани до всички, вкл. до слабообразовани лица, то необходимостта да се обясни (мотивира) какво налага съответната мярка е още по-наложителна! Само посочване на правно основание и наличието на извънредно положение е крайно недостатъчно! Не е достатъчно и от Щаба (НОЩ) впоследствие да обясняват защо се налага съответната мярка – това трябва да е изложено в самата заповед. Останалото са просто интерпретации.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.