Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия реши, че може и да не заседава публично при извънредното положение „по изключение“

Съдийската колегия реши, че може и да не заседава публично при извънредното положение „по изключение“

Defakto.bg

С 9 „за“ срещу 4 „против“ Съдийската колегия на ВСС допусна да провежда и непублични заседания, докато трае извънредното положение. Това ще става при „невъзможност“ да се осигурява видеоконферентна връзка между членовете й.

Опцията влиза в правилата за работа на колегията, тази и друга промяна бяха предложени от Даниела Марчева, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Боян Новански, Драгомир Кояджиков.

Днес Съдийската колегия заседаваше чрез видеоконферентна връзка, като в заседателната зала на ВСС бе само Лозан Панов. Останалите се включваха от кабинетите си във ВСС или от домовете, Драгомир Кояджиков заради технически проблем участваше без образ и звук. Във видеоконференцията се включи и правосъдният министър Данаил Кирилов.

В крайна сметка, правилата бяха променени и предвидиха, че в условията на военно или друго извънредно положение уведомяването за свиканото заседание може да става по телефона или по електронен път, като материалите се изпращат по електронната поща.

Заседанията на колегията се провеждат дистанционно, чрез видеоконферентна връзка.

Но „в случаите на невъзможност“ за осигуряване на заседание онлайн, заседанието се провежда чрез размяна на становища по имейл, като окончателните решения се обявяват публично.

При наличието на техническа възможност онлайн могат да заседават и комисиите на ВСС, а администрацията на ВСС трябва да представи доклад за техническите възможности и софтуер за дистанционен режим на работа.

Спорът бе за зачертаването на публичността, макар и „по изключение“.

Законът за съдебната власт, чл. 33, ал. 6 е категоричен: (6) (Нова – ДВ, бр. 28 от 2016 г.) Заседанията на пленума и на колегиите на Висшия съдебен съвет са публични и се излъчват пряко в интернет освен в случаите, когато се обсъждат предложения за налагане на дисциплинарно наказание или документи, съдържащи информация, класифицирана по Закона за защита на класифицираната информация.

Олга Керелска и Атанаска Дишева категорично се обявиха „против“ непубличните заседания, защото нарушават закона.

Цветинка Пашкунова обяви, че няма нужда от промяна на правилата, тъй като те трябва да бъдат предшествани от изменения в Правилника за работата на ВСС, като видеоконференциите могат да се приемат с решение на Съдийската колегия. И тя категорично бе против възможността да има непублични заседания.

Вероника Имова бе на обратното становище. „Ние сме в положение, аналогично на военно,  промяната се налага именно във връзка с извънредното положение, когато технически е невъзможно да се осигурява публичност, да се премине към размяна на становища по електронен път, а след съгласуването им решенията се обявяват публично, при наличието на нужното мнозинство. Това е изключение от традиционните форми на публичност, но не нарушава публичността на съгласуване на нашите становища, това ще става чрез имейли, това са документи, които могат да се показват на обществеността и да доказват формирането на решението ни. Принципът се запазва, но способът е друг“.

Олга Керелска опонира: „Нарушаваме закона категорично, това, че ще си разменяме имейли и после ще обявяваме решения не изпълнява изискването за публичност, а  именно за проследяване на процеса на вземане на решенията!“

Имова пък посочи, че и сега в закона има изключение – непублични са обсъжданията по дисциплинарни производства и когато има класифицирана информация. „Нима здравето и човешкият живот трябва да бъдат поставени на различно място?“, бе аргументът й.

Атанаска Дишева заключи: „Очевидно от дебата е, че смисълът на цялото предложение е т. 3 от него, изключване на публичността, такъв опит се прави от началото на мандата на този ВСС – да се провеждат заседания, които не са публични. Не виждам как ще е възможна размяната на имейли, а не и видеоконференция. Ако възникне такава ситуация, тогава можем да вземем решение“.

Лозан Панов, Антанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова гласуваха „против“ непубличните заседания, останалите бяха „за“.

Пълният текст на решението тук.

Днешното заседание на колегията онлайн продължава.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.