Последни новини
Home / Законът / Вицепрезидентът на Международната асоциация на съдиите: Извънредните решения ще се конфронтират с правата на човека, нужен е внимателен контрол!

Вицепрезидентът на Международната асоциация на съдиите: Извънредните решения ще се конфронтират с правата на човека, нужен е внимателен контрол!

Defakto.bg

Послание на Хосе Матос, вицепрезидент на Международната асоциация на съдиите и президент на Европейската асоциация на съдиите, разпространиха от Съюза на съдиите в България.

Международната асоциация обединява съдии от 92 държави на пет континента.

Посланието на Хосе Матос е по повод обявените извънредни положения заради пандемията от коронавируса и ролята на съдилищата.

Публикуваме го без съкращения.

Хосе Матос: Съдиите трябва да останат в услуга на всеки гражданин

Това, което важи за всички други злини по света, важи и за чумата. Тя може да помогне на хората да се извисят.“ Албер Камю, „Чумата“

Ужасното време, в което живеем с пандемията на коронавирус, поставя тежко предизвикателство за онези, които работят в съдебната система. Разпространението в световен мащаб на кризата с COVID-19 ни изправи за пореден път пред неизменната крехкост на човечеството.

Международната асоциация на съдиите (IAJ) представлява асоциации от 92 държави от пет континента. Глобалният характер на нашата организация изисква от нас отново специално да припомним сериозните отговорности на съдиите във връзка с тази пандемия.

На структурно ниво прилагането на законите за извънредно положение, приети от националните органи, трябва да бъде внимателно контролирано от съдебната система. Тези извънредни решения ще се конфронтират с нормалните принципи на демократичното управление, правата на човека и върховенството на закона. Във всички страни, които решат да прилагат ограничения на конституционния ред, неизбежно ще се появи рискът от подкопаване на ролята на съдебната система.

„Цената на свободата е вечна бдителност“ – известната фраза, приписвана на Томас Джеферсън, придоби в сегашния ни живот обновен смисъл.

Ето защо правителствата не трябва да се изкушават да възприемат настоящата криза като възможност да пренебрегнат основната роля на независимите съдилища като пазители на правата на човека и гражданските свободи.

Трябва също така ясно да се признае, че карантината, причинена от COVID-19, предизвика вредни последици за съдебната дейност. Във всички страни усилията за забавяне на разпространението на COVID-19 масово повлияха на функционирането на съдебната система. Повечето съдебни дела неизбежно се отлагат или ще се отлагат, ако въобще не са спрени.

Бангалорските принципи на съдийско поведение определят, че „съдиите трябва да приемат лични ограничения, които могат да се разглеждат като тежест за обикновения гражданин и трябва да го правят свободно и доброволно“. Такъв е настоящият случай и задължението на всеки съдия да служи на съгражданите си в духа на обществения дълг трябва да бъде прието с готовност. Каквото и да се случи, съдиите ще продължат да бъдат в услуга на всеки гражданин, когато трябва да се реши нуждата от прилагане на спешна мярка; винаги когато трябва да се постанови съдебен акт. Това е приложимо особено по отношение на въпроси, които засягат основни права или изискват защита на уязвими членове на нашите общности, особено – на по-възрастни хора, както и на жертвите на домашно насилие, например, които сега са подложени на голямо напрежение в условията на ограничения в семействата си, и на всички нуждаещи се като цяло.

Поетът Джон Дън беше писал: „Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки човек е парченце от сушата, частица от всичкото.“

Международната асоциация на съдиите, изцяло неполитическа организация, беше изградена върху основния стълб на солидарността както по отношение на съдиите, така и спрямо нашите съграждани.

Това е вярното послание за тревожните времена, в които живеем.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.