Последни новини
Home / Законът / Депутатът Хасан Адемов е с Covid-19, тестват целия парламент

Депутатът Хасан Адемов е с Covid-19, тестват целия парламент

Defakto.bg

Парламентът трябва да продължи да работи, казва зам.председателят на НС Кристиян Вигенин

Депутатът от ДПС и шеф на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов е диагностициран с коронавирус- това съобщи късно снощи (23. 30 ч.) на извънреден брифинг в парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.  Адемов  е уведомил  лично  за състоянието си. Постъпил е в болница. Караянчева се е свързала веднага с Националния оперативен щаб, като е взето  решение от сряда в продължение на два дни да бъдат направени тестове за коронавирус на всички депутати  и на  администрацията на парламента.

Когато  резултатите излязат, ще бъде решено дали да бъде наложена карантина на членовете на парламента и административните служители, каза Караянчева.  Събитието настъпва в момент, в който предстои обсъждане и гласуване на поисканата от правителството актуализация на бюджета, с която трябва да се осигури възможност за поемане на държавен дълг заради  последствията от коронавируса. От парламента се очакват и промени в закона за извънредното положение заради множеството предложения постъпили след влизането му в сила.   Насроченото за днес заседание на бюджетната комисия няма да се състои. Свикан е  Председателски съвет с лидерите на парламентарно представените партии, на който ще бъде взето решение какво да се прави оттук-нататък.

Пожелавам бързо възстановяване на Хасан Адемов.  Позицията ми е, ако има други заразени – остават в карантина, здравите продължават работа, с маски и намален състав при обсъждане на законопроекти, гласуване в определен час, електронно или с полагане на подпис.

Това написа в профила си във Фейсбук, зам.председателят на парламента от БСП Кристиян Вигенин”, съобщи Фокус.

Никоя болница не е затворила заради заразен лекар, нашата отговорност не е по-малка.

Два пъти поставях на Председателски съвет въпроса как ще работим, ако това се случи, но темата беше отклонявана. Ръководството предпочете да спре работата ни, вместо превантивно да създаде съгласувано с оперативния щаб механизъм за работа. Сега ще го направим по принуда. Разбирам колебанията на управляващите, защото картината е неясна и може да се окажат без мнозинство, на тяхно място и аз бих бил предпазлив. Но няма драма, по-рано това се случи и в други парламенти – зная за Италия, Франция, Великобритания, САЩ, Украйна, Австралия, Иран, сигурно има и други. Пазете се, стойте у дома, ползвайте маски навън!”, казва още Вигенин.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.