Последни новини
Home / Законът / Наталия Киселова: Не бих рискувала да организирам виртуална зала за гласуване на депутатите, резултатът ще е под съмнение

Наталия Киселова: Не бих рискувала да организирам виртуална зала за гласуване на депутатите, резултатът ще е под съмнение

Defakto.bg

Както е известно депутатите в сряда се тестват,  след като се разбра, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с Covid – 19.   Процедурата е задължителна, а това е и причина да се отложи първото обсъждане на актуализацията на бюджета, правителството поиска да му бъде разрешен дълг до 10 млрд. лв.

Как да  гласува парламентът се очаква да бъде решено утре –  в сряда бе очертан проблем – според Конституцията гласуването на депутатите е лично и присъствено и за разлика от например от ВСС, Конституционния съд,  съдилищата и др. институции, народните представители не могат да заседават онлайн.

„Или нормата на Конституцията трябва да бъде изменена, като думата „присъстват“ да се замени с друга дума, или да има тълкуване на Конституционния съд. И двата варианта обаче изискват време“ , коментира пред  БНР Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  „Депутатите могат да потърсят за заседанията си друга, по-голяма зала, в която могат да бъдат на разстояние един от друг от 2 метра, каквито са изискванията за безопасност в ситуация на епидемия“, каза тя.  Но е категорична, че виртуална пленарна зала е невъзможна заради проблемите, които биха възникнали при участието на повече от 100 души в едно дистанционно заседание по интернет. Тя подчерта, че се очаква да има и дискусии с множество аргументи, което допълнително би усложнило общуването онлайн между народните представители.

Ако съм председател на Народното събрание, не бих посмяла да организирам такъв тип гласуване, което впоследствие да постави под съмнение резултата“, заключи тя.

Чл. 81. от Конституцията
(1) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.
(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.
(3) Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно.

About De Fakto

Проверете също

Поисканата оставка на гл. прокурор от мнозинството в НС е израз на политическа воля за конституционни промени

 Преди да бъде отворена Конституцията, е необходимо да има консенсус, дебат, обществено съзряване за нуждата …

Борислав Сарафов настоява за участие на следователите при изработването на промените в съдебния закон, НК и НПК

От името на 439 следователи в страната,  директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.