Последни новини
Home / Законът / Нов Кодекс изисква лоялност и учтивост от служителите в държавната администрация, никакви облаги по служба

Нов Кодекс изисква лоялност и учтивост от служителите в държавната администрация, никакви облаги по служба

Defakto.bg

Нов  Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация, въвежда  по-високи стандарти за поведение на всички държавни сановници,  независимо дали работят  на служебно или трудово правоотношение.  Документът е приет с постановление на правителството днес и с него се отменя досегашния кодекс, приет през 2004 г.

В каталога от принципи за поведение на държавните служители са включени:   добросъвестност, равнопоставеност, почтеност, конфиденциалност и колегиалност и учтивост. По този начин се повишават стандартите за взаимоотношенията с гражданите, бизнеса и неправителствения сектор, се казва в съобщение на пресценътра на МС.

Редом с тях ще продължават да се  спазват и принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност. Администрацията е задължена да спазва тези принципи включително в общуването си чрез информационни и комуникационни технологии.

Служителите са длъжни да не проявяват грубост, невъзпитание и неуважение към лицата, които обслужват, пише в съобщението, при  осъществяване  на административното обслужване служителите ще са длъжни да спазват всички принципи и задължителни стандарти за качество, уредени в Наредбата за административното обслужване.

Като превенция срещу корупцията е записано, че служителите в администрацията не трябва  да  допускат поведение, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други неправомерни действия в държавната служба.  Акцентирано е  на забраната да се приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните задължения.  Служителите не трябва да допускат зависимости, да приемат облаги или обещания за облаги, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения или да посредничат за получаване от другиго на облага.

Забранява се служителите в държавната администрация да извършват дейност в частен интерес, която е в нарушение на глава осма от ЗПКОНПИ и глава трета от Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси.

При неспазване правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация ще се налагат санкции по реда на Закона за държавния служител или Кодекса за труда.

Новият кодекс  ще се  прилага и за администрацията на другите органи на държавна власт и местното самоуправление, ако не е установено друго в специален закон или указ на президента. Приемането на Кодекса е в изпълнение на мярка от Стратегията за развитие на държавната администрация.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.