Последни новини
Home / Законът / Свидетелствата за съдимост в София – от днес и на гише в сградата на СРС на бул. „Ген. Скобелев“

Свидетелствата за съдимост в София – от днес и на гише в сградата на СРС на бул. „Ген. Скобелев“

Defakto.bg

Освен по електронен път (за което се иска електронен подпис), свидетелствата за съдимост в София вече ще се издават и на гише по време на извънредното положение, считано от днес. Това става ясно от заповед на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов.

В нея се разпорежда свидетелствата, търсени в момента най-вече от хора, които постъпват на работа и документът е задължителен, да се издават на специално гише в сградата на СРС на бул. „Ген. М.Д.Скобелев“, т.нар. Военно НДК. Там работят наказателното отделение на съда и Софийската районна прокуратура.  Плащането ще е на ПОС-терминал на самото гише или чрез предварително извършен банков превод. А онези, които ще се наредят на опашката за свидетелство за съдимост, задължително трябва да са с маски и на 2 метра отстояние един от друг.

Заповедта идва след вчерашното решение на Съдийската колегия на ВСС, която прие, че в ситуацията на криза, включително и икономическа, е недопустимо да се създават административни препятствия пред гражданите, които са намерили работа.

Публикуваме пълния текст на заповедта.

З  А  П  О  В  Е  Д

№ АС – 134

гр. София, 31 март 2020 година

На основание чл. 80, ал. 1 от Закона за съдебната власт, във връзка с Решение на Съдийската колегия на ВСС от проведеното заседание на 31.03.2020г., с което е отменено Решение на СК на ВСС по т. 9 от Протокол № 9/15.03.2020г., предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното в тази връзка с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, намирам, че следва да бъде създадена адекватна и оптимална организация за издаване на свидетелства за съдимост в сградата на Софийски районен съд, находяща се в гр. София, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ № 23, целяща възможното намаляване на рисковете от разпространение на заразата при извършването на този вид административна услуга, поради което,

Н А Р Е Ж Д А М:

СЧИТАНО от 01.04.2020 г. до отмяна на извънредното положение:

  1. Свидетелства за съдимост да се издават на специално обособено за целта гише в сградата на Софийски районен съд, находяща се в гр. София, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“№ 23.
  2. Заплащането от гражданите на дължимата такса за издаване на свидетелство за съдимост следва да се извършва посредством използването на ПОС- терминал, с който е оборудвано специално обособеното гише в сградата на СРС или предварително чрез нареждането на паричен превод по банковата сметка на съда – IBAN – BG78CECB97903143897401 и BIC – CECBBGSF, за което да се представя платежен документ или извлечение от он-лайн банкиране.
  3. Посетителите на съда във връзка с тази услуга следва да носят предпазни маски, като се допускат само по един в сградата. Да не се допуска струпване на хора пред сградата на съда, като изчакващите да стоят на разстояние не по-малко от 2 метра помежду си.
  4. На специално обособеното за целта гише да се извършва непрекъсната дезинфекция.
  5. Гишето да се обслужва от един служител, който непрекъснато да носи предпазни ръкавици и маска.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на съдебния администратор.

About De Fakto

Проверете също

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Невена Зартова: Чувствам се застрашена не от двата кръга, а от действията на горестоящата прокуратура и на г-н Сарафов

Нещата в съдебната система не са притеснителни, те са зловещи Проблемът в съдебната система е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.