Последни новини
Home / Законът / Свидетелствата за съдимост в София – от днес и на гише в сградата на СРС на бул. „Ген. Скобелев“

Свидетелствата за съдимост в София – от днес и на гише в сградата на СРС на бул. „Ген. Скобелев“

Defakto.bg

Освен по електронен път (за което се иска електронен подпис), свидетелствата за съдимост в София вече ще се издават и на гише по време на извънредното положение, считано от днес. Това става ясно от заповед на председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов.

В нея се разпорежда свидетелствата, търсени в момента най-вече от хора, които постъпват на работа и документът е задължителен, да се издават на специално гише в сградата на СРС на бул. „Ген. М.Д.Скобелев“, т.нар. Военно НДК. Там работят наказателното отделение на съда и Софийската районна прокуратура.  Плащането ще е на ПОС-терминал на самото гише или чрез предварително извършен банков превод. А онези, които ще се наредят на опашката за свидетелство за съдимост, задължително трябва да са с маски и на 2 метра отстояние един от друг.

Заповедта идва след вчерашното решение на Съдийската колегия на ВСС, която прие, че в ситуацията на криза, включително и икономическа, е недопустимо да се създават административни препятствия пред гражданите, които са намерили работа.

Публикуваме пълния текст на заповедта.

З  А  П  О  В  Е  Д

№ АС – 134

гр. София, 31 март 2020 година

На основание чл. 80, ал. 1 от Закона за съдебната власт, във връзка с Решение на Съдийската колегия на ВСС от проведеното заседание на 31.03.2020г., с което е отменено Решение на СК на ВСС по т. 9 от Протокол № 9/15.03.2020г., предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното в тази връзка с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, намирам, че следва да бъде създадена адекватна и оптимална организация за издаване на свидетелства за съдимост в сградата на Софийски районен съд, находяща се в гр. София, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ № 23, целяща възможното намаляване на рисковете от разпространение на заразата при извършването на този вид административна услуга, поради което,

Н А Р Е Ж Д А М:

СЧИТАНО от 01.04.2020 г. до отмяна на извънредното положение:

  1. Свидетелства за съдимост да се издават на специално обособено за целта гише в сградата на Софийски районен съд, находяща се в гр. София, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“№ 23.
  2. Заплащането от гражданите на дължимата такса за издаване на свидетелство за съдимост следва да се извършва посредством използването на ПОС- терминал, с който е оборудвано специално обособеното гише в сградата на СРС или предварително чрез нареждането на паричен превод по банковата сметка на съда – IBAN – BG78CECB97903143897401 и BIC – CECBBGSF, за което да се представя платежен документ или извлечение от он-лайн банкиране.
  3. Посетителите на съда във връзка с тази услуга следва да носят предпазни маски, като се допускат само по един в сградата. Да не се допуска струпване на хора пред сградата на съда, като изчакващите да стоят на разстояние не по-малко от 2 метра помежду си.
  4. На специално обособеното за целта гише да се извършва непрекъсната дезинфекция.
  5. Гишето да се обслужва от един служител, който непрекъснато да носи предпазни ръкавици и маска.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на съдебния администратор.

About De Fakto

Проверете също

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Конференция за медиацията и намаляване на домашното насилие и междусъседски спорове в общността

В понеделник от  13:00 до 18.00 ч. в Българската търговско-промишлена палата, София, ул. „Искър“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.