Последни новини
Home / Законът / Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Defakto.bg

Не е разумно в актуалната ситуация да разширяваме обхватът на разглежданите дела – това заяви пред БНР Цветинка Пашкунова, говорител на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Делата срещу неоснователни действия на администрацията ще могат да се гледат и по време на извънредното положениерешиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.   Това не са производствата за глоби,  наложени за неспазване на противоепидимичните мерки – те са в друга графа, също включена в актуализирания списък на делата. В случая става дума за действия, извършени извън правилата – вчера бе даден пример с разпореждане на полицай, забраняващ на човек достъп до дома му, без да сочи основание за това.

Административните ръководители са получили указания да разглеждат делата в зали, които се намират близо до входа на съдебната сграда.  Няма пречка работата да се върши и чрез инструментите на модерните технологии, каза Пашкунова. Според нея, „ограниченията към момента са пропорционални и съответни към обществения интерес в условията на извънредно положение“.

Пашкунова  напомни, че  председателят на парламента и председателят на правната комисия са сезирани с предложения за промени на  член 3 от закона за извънредното положение.   „Той е  във връзка със спиране на процесуалните срокове по съдебни арбитражни изпълнителни производства, от които изрично са изключени наказателните производства, производствата, по които се прилагат давностни и други срокове по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, което означава, че следва да бъдат отворени съдебните зали и да бъдат разглеждани всички наказателни и административно-наказателни дела“.

Това води до участие на страни, вещи лица, свидетели и обезсмисля забраната за достъп до съдебни сгради, което създава угроза за здравето на хората, коментира Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.