Последни новини
Home / Законът / Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Defakto.bg

Не е разумно в актуалната ситуация да разширяваме обхватът на разглежданите дела – това заяви пред БНР Цветинка Пашкунова, говорител на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Делата срещу неоснователни действия на администрацията ще могат да се гледат и по време на извънредното положениерешиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.   Това не са производствата за глоби,  наложени за неспазване на противоепидимичните мерки – те са в друга графа, също включена в актуализирания списък на делата. В случая става дума за действия, извършени извън правилата – вчера бе даден пример с разпореждане на полицай, забраняващ на човек достъп до дома му, без да сочи основание за това.

Административните ръководители са получили указания да разглеждат делата в зали, които се намират близо до входа на съдебната сграда.  Няма пречка работата да се върши и чрез инструментите на модерните технологии, каза Пашкунова. Според нея, „ограниченията към момента са пропорционални и съответни към обществения интерес в условията на извънредно положение“.

Пашкунова  напомни, че  председателят на парламента и председателят на правната комисия са сезирани с предложения за промени на  член 3 от закона за извънредното положение.   „Той е  във връзка със спиране на процесуалните срокове по съдебни арбитражни изпълнителни производства, от които изрично са изключени наказателните производства, производствата, по които се прилагат давностни и други срокове по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, което означава, че следва да бъдат отворени съдебните зали и да бъдат разглеждани всички наказателни и административно-наказателни дела“.

Това води до участие на страни, вещи лица, свидетели и обезсмисля забраната за достъп до съдебни сгради, което създава угроза за здравето на хората, коментира Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.