Последни новини
Home / Законът / Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Цветинка Пашкунова: Не е разумно в кризисна ситуация да се разширява обхватът на гледаните дела

Defakto.bg

Не е разумно в актуалната ситуация да разширяваме обхватът на разглежданите дела – това заяви пред БНР Цветинка Пашкунова, говорител на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Делата срещу неоснователни действия на администрацията ще могат да се гледат и по време на извънредното положениерешиха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.   Това не са производствата за глоби,  наложени за неспазване на противоепидимичните мерки – те са в друга графа, също включена в актуализирания списък на делата. В случая става дума за действия, извършени извън правилата – вчера бе даден пример с разпореждане на полицай, забраняващ на човек достъп до дома му, без да сочи основание за това.

Административните ръководители са получили указания да разглеждат делата в зали, които се намират близо до входа на съдебната сграда.  Няма пречка работата да се върши и чрез инструментите на модерните технологии, каза Пашкунова. Според нея, “ограниченията към момента са пропорционални и съответни към обществения интерес в условията на извънредно положение“.

Пашкунова  напомни, че  председателят на парламента и председателят на правната комисия са сезирани с предложения за промени на  член 3 от закона за извънредното положение.   “Той е  във връзка със спиране на процесуалните срокове по съдебни арбитражни изпълнителни производства, от които изрично са изключени наказателните производства, производствата, по които се прилагат давностни и други срокове по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания, което означава, че следва да бъдат отворени съдебните зали и да бъдат разглеждани всички наказателни и административно-наказателни дела”.

Това води до участие на страни, вещи лица, свидетели и обезсмисля забраната за достъп до съдебни сгради, което създава угроза за здравето на хората, коментира Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

16 въпроса към единствения кандидат за съдебния съвет, включително за служебния мандат в НИП

Общо 16 въпроса са поставени дотук към единствения кандидат за член на ВСС от квотата …

В крайна сметка: Обявен е само конкурс за преместване в районните прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС излезе с уточнения за обявените вчера от нея конкурси. Поводът са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.