Последни новини
Home / Законът / Бюджетната комисия на ВСС: Шефовете на съдилища и прокуратури да ограничат харчовете, а магистратите и служителите – да платят личните си задължения

Бюджетната комисия на ВСС: Шефовете на съдилища и прокуратури да ограничат харчовете, а магистратите и служителите – да платят личните си задължения

Defakto.bg

Административните ръководители на органите на съдебната власт да предприемат „конкретни антикризисни мерки и действия за ограничаване на разходите по бюджетите им като за целта дефинират приоритетите си, така че при изпълнението на бюджетите си до края на 2020 г. да не бъдат поемани ангажименти, които финансово не са обезпечени, както и недопускане формирането на просрочени задължения“.

Това указание дава бюджетната комисия на ВСС на последното си заседание, проведено на 1 април. Неин председател е представляващият ВСС Боян Магдалинчев (на снимката).  По време на извънредното положение тази, както и други комисии получиха пълномощия за действия, докато не заседава Пленумът на съвета. За последно той се събра на 16 април, кога ще е следващото засега не е известно.

Бюджетната комисия възлага също на дирекция „Бюджет и финанси“ „да изиска информация от органите на съдебната власт за очакваното изпълнение на бюджетите им до края на бюджетната година и предприетите конкретни мерки за намаляване на разходите“. После, на базата на събраната информация, да изготви анализ, който да бъде докладван както на комисията, така и на Пленума на ВСС.

Любопитна е друга точка от решението на бюджетната комисия. А именно тя „ПРЕПОРЪЧВА на магистратите и съдебните служители да заплатят всичките си лични публични задължения, за да бъде подпомогната дейността по събиране на приходите, което ще доведе до подобряване дейността в публичния сектор“.

Публични задължения са плащането на данъци (в случая от доходи извън получаваните трудови възнаграждения, ако има такива, както и местните налози и такси), обслужването на кредити и подобни. Иначе магистратите, като повечето категории на държавна служба, плащат само плосък данък, осигуровките им са изцяло за сметка на бюджета. И още – след петата си година в професията съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми и могат да бъдат освободени само заради пенсиониране, при подаване на оставка или при наложено дисциплинарон уволнение, което се гласува от ВСС.

Служителите нямат такава защита.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.