Последни новини
Home / Законът / По сигнал на шестима от ВСС, прокуратурата разследва манипулации в съдийската система за разпределение на дела (допълнена)

По сигнал на шестима от ВСС, прокуратурата разследва манипулации в съдийската система за разпределение на дела (допълнена)

Defakto.bg

Иван Гешев: Това ще е коронавирусът в Темида

Софийската градска прокуратура е започнала разследване дали е била манипулирана Централизираната система за случайно разпределение на дела в съдилищата и кои са манипулаторите, ако ги има. Това стана ясно от изненадващо изявление на говорителката на Иван Гешев Сийка Милева, последвано от съобщение от СГП.

Прокуратурата се е задействала по сигнал на шестима членове на ВСС, петима от които от Съдийската колегия и един от Прокурорската, които не бяха назовани. Те са изпратили на държавното обвинение доклад за извършения одит на системата, а в сигнала им имало „изключително смушаващи и притеснителни факти“, каза Сийка Милева. Тя обяви, че прокуратурата ще е безкомпромисна при изясняването на фактите и няма да се поддаде на натиск, каквито опити несъмнено се очаквали. Понеже „на карта е поставено доверието на обществото към съдебната система“. За резултатите от разследването ще бъдат уведомявани Европейската комисия и обществеността.

За одит на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата миналата година особено настояваха част от кадровиците, а на 18 април м.г. Пленумът на ВСС реши да се извърши „анализ на информационната сигурност на системата“. Предложението също бе на шестима от ВСС – Боян Новански, Боряна Димитрова, Стефан Гроздев от Съдийската колегия и Огнян Дамянов, Пламена Цветанова и Георги Кузманов от Прокурорската. Оттам нататък обществената поръчка първо буксуваше, после пък срокът за изпълнението бе удължаван. А инакомислещите във ВСС предупреждаваха, че това е безсмислено упражнение на фона на идното внедряване на Единната информационна система на съдилищата. Но, както се видя днес, не е било съвсем така.

В „сигурността“ на системата силно се бе усъмнил и правосъдният министър Данаил Кирилов, който на място „провери“ тази във Върховния касационен съд и не остана доволен от резултата.

Съобщението на прокуратурата:

В сигнала и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела. Установено е още, че „потребител с права за един съд може да разпределя дела на друг съд“. Прегледът и анализът за наличие и управление на журнални записи (логове) е констатирал съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които са правени опити за компрометиране на системата.

„Обобщеното заключение на експертите във връзка с проведения одит е, че ЦССРД е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости представляват сериозен риск за данните, които се обработват чрез системата“, посочват в сигнала си до главния прокурор членовете на ВСС. В него се твърди още, че одитиращата фирма не е получила пълен достъп до сървъра на системата, в това число и пълен достъп до защитната стена, което е необходимо, за да се установи кой и кога е имал нерегламентиран достъп до системата. В тази връзка на 03.04.2020 г. прокурор при СГП и експерт са посетили ВСС, където се намира сървърът на ЦССРД, за да бъде осигурен достъп до защитната стена„.

Преди това Сийка Милева също бе подчертала оказаната съпротива от IT-специалистите на съдебния съвет, съобщи, че вече били проведени първите разпити по разследването – на тези специалисти.

Паралелни публикации в определени медии подсказаха и къде може да се търсят „виновни“ – в тях се споменава включително бившият правосъден министър Христо Иванов, по времето на когото централизираната система бе внедрена, но с решение на ВСС. А до това се стигна след проверката отново на самия съвет на управлението „Янева“ в Софийския градски съд и констатираните включително манипулации при разпределение на дела при използването на предната система Лоу чойс.

На прицел вероятно е и председателят на ВКС Лозан Панов. Тези съмнения бяха затвърдени от последвало интервю на Иван Гешев. Който добави и още едно име – на бившия член на ВСС и съдия Калин Калпакчиев.

„Актуално“ обяснение

“Ако се окаже, че това, което се констатира в одита е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната ни система. Това ще е коронавирус в съдебната система. Колкото и силно да звучи това нещо, защото това ще означава, че потенциално е възможно да бъдат засегнати стотици хиляди дела с огромни имуществени интереси на множество български граждани”, заяви по-късно главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

Запитан дали има данни, че има възможност неоторизирано хора извън съдебната система да имат достъп, той  обяви: “Накратко ще го кажа по следния начин. Всеки, който има електронен подпис, какъвто и да е, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. Да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища”.

И още: „Виждам как през 2015 г. под натиска на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, на Калпакчиев, се създава една централизирана система от една фирма. Която би трявало да е временен вариант – без обществена поръка. И в продължение на 4-5 години въобще не е одитирана по никакъв начин тази система.

И сега тази сигурност се оказва не компрометирана, тя се оказва нула!

И си задавам въпроса, на който нямам отговор: защо миналата година г-н Лозан Панов и там… двете-три присъдружни негови дами, които гравитират около него, се хвърляха като Матросов на амбразурата, за да не се извърши техническа експертиза – IT одит, на тази система за случайно разпределение на делата. Нямам отговор.“

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

2 коментара

 1. Наньо Сталев

  По този въпрос се води битка срещу един от бившите председатели на СГС от цял висш адвокатски съвет и срещу един сам адвокат – от страна на цели адвокатски лагери – в лицето на всички съвети – от местни – до великите.
  Поздравявам това разследване. Ето това е правата линия за една истинска прокуратура, по мое лично мнение, не желая да обвързвам никого.

 2. Обретенов Петър

  В тази безпрецедентна криза заплашваща здравето и живота на гражданите, изявите на главния прокурор стихнаха. За създадения от него паралелен щаб във връзка с кризата не се чу почти нищо.
  Но, ето че той отново излезе на челно място в информационното пространство:. корнавирус в съдебната система, съпоставим според Гешев с този в здравната система. От одит в системата за случайно разпределение на делата са открили смущаващи факти за риск от манипулиране, поради СГП е започнала разследване.
  И веднага Гешев посочи виновните, без да се смущава от уговорката „ ако се окаже вярно”: неговите врагове – бившия правосъден министър Христо Иванов, съдията Калпакчиев, Лозан Панов и две – три „присъдружни дами които гравитират около него”.. Скандалното е, че тази „ риск”, който още е вероятност и е в процес на разследване, веднага се пое от БНТ и сега очаквам интервюто на Гешев в предаването „ Неделя 150”. Пита се: защо БНТ в аванс дава гласност на нещо, което все още се разследвае?
  Тази история носи всички белези на добре организирано „ активно мероприятие” в стила на ДС. Преди време се започна с атаката срещу Йонко Грозев. Сега, нищо чудно да чуем обвинение за ОПГ – организирана престъпна група и разследването да бъде прехвърлено на специализираната прокуратура. Предупреждението на Лозан Панов се сбъдва: мракобесните времена настъпват. Хора бдете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.