Последни новини
Home / Законът / Удължаването на извънредното положение влиза и в дневния ред на Съдийската колегия

Удължаването на извънредното положение влиза и в дневния ред на Съдийската колегия

Defakto.bg

Предложеното от кабинета удължаване на извънредното положение до 13 май влиза в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС на следващото й заседание идния вторник.

Както е известно, на извънредно заседание по-късно днес Народното събрание ще обсъди и най-вероятно гласува това предложение. Както и промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от трима от ГЕРБ, на първо четене. Сред тях са и предложения, направени от кадровиците, както и отмяна на съдебната ваканция през 2020-а година.

Точка първа за Съдийската колегия на 7 април е: „Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредно положение“.

На фона на удължаването на положението се очаква колегията да излезе с нови решения, включително актуализиране на мерките предвид новия времеви хоризонт. Не е изключено да бъдат повдигнати и въпроси, дебатирани този вторник, включително за спряното обявяване на съдебни актове. Отмяната на съдебната ваканция също изисква решения от кадровиците.

Сред останалите точки е оставката на гражданския съдия от Софийския апелативен съд Алексей Иванов, по лични причини, както и проект на становище до Комисията по петициите на Европарламента. Тази точка е внесена от Даниела Марчева, Вероника Имова и Боряна Димитрова. Марчева и Имова бяха инициаторки и на провеждането на срещи на комисията с магистрати и членове на ВСС по време на проверката й у нас през февруари. Тогава евродепутатите бяха в България в отговор на ред жалби за незащитени права на потребители, основно срещу съдебното изпълнение, за което имаше и открита наказателна процедура. Сериозни промени в ГПК обаче направиха проверката за неравноправни клаузи в договори с потребители основно начало в процеса. И разписаха, че откриването им е основание за отказ за издаване на заповед за изпълнение, отмяна на разпореждането за незабавно изпълнение и спиране на изпълнението.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.