Последни новини
Home / Законът / Удължаването на извънредното положение влиза и в дневния ред на Съдийската колегия

Удължаването на извънредното положение влиза и в дневния ред на Съдийската колегия

Defakto.bg

Предложеното от кабинета удължаване на извънредното положение до 13 май влиза в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС на следващото й заседание идния вторник.

Както е известно, на извънредно заседание по-късно днес Народното събрание ще обсъди и най-вероятно гласува това предложение. Както и промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от трима от ГЕРБ, на първо четене. Сред тях са и предложения, направени от кадровиците, както и отмяна на съдебната ваканция през 2020-а година.

Точка първа за Съдийската колегия на 7 април е: „Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредно положение“.

На фона на удължаването на положението се очаква колегията да излезе с нови решения, включително актуализиране на мерките предвид новия времеви хоризонт. Не е изключено да бъдат повдигнати и въпроси, дебатирани този вторник, включително за спряното обявяване на съдебни актове. Отмяната на съдебната ваканция също изисква решения от кадровиците.

Сред останалите точки е оставката на гражданския съдия от Софийския апелативен съд Алексей Иванов, по лични причини, както и проект на становище до Комисията по петициите на Европарламента. Тази точка е внесена от Даниела Марчева, Вероника Имова и Боряна Димитрова. Марчева и Имова бяха инициаторки и на провеждането на срещи на комисията с магистрати и членове на ВСС по време на проверката й у нас през февруари. Тогава евродепутатите бяха в България в отговор на ред жалби за незащитени права на потребители, основно срещу съдебното изпълнение, за което имаше и открита наказателна процедура. Сериозни промени в ГПК обаче направиха проверката за неравноправни клаузи в договори с потребители основно начало в процеса. И разписаха, че откриването им е основание за отказ за издаване на заповед за изпълнение, отмяна на разпореждането за незабавно изпълнение и спиране на изпълнението.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.