Последни новини
Home / Законът / Сигнал: В Софийския централен затвор мерките срещу COVID-19 се свеждат до „аналгин за всички болести“

Сигнал: В Софийския централен затвор мерките срещу COVID-19 се свеждат до „аналгин за всички болести“

Defakto.bg

В Закона  извънредното положение няма и дума за  обезопасяване в местата за лишаване от свобода

Във връзка с пандемията от коронавирус Българският хелзинкски комитет (БХК) получи жалба от група подсъдими в Централния софийски затвор и техни близки, в която се съобщават тревожни данни за липса на системни и обхватни мерки за опазване на здравето както на тях, така и на затворническия персонал. Това се казва в разпространено до медиите съобщение на правозащитниците.

Според твърденията в писмото, в затвора продължават да се въдворяват арестанти по висящи дела, които не са отделяни от тези, за които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от преди пандемията. Твърди се още, че новопристигащите не преминават през „обстоен, сериозен преглед“ за заразни болести. Свижданията са забранени във връзка с грипната епидемия по силата на вътрешна заповед, което пречи на лишените от свобода да получават храна отвън и причинява струпване на опашки пред затворническата лавка. Не са спрени и ремонтните дейности, извършвани от работници, като според писмото „никой няма нито ръкавици, нито маски, нито дезинфиктанти“. Надзирателите също не носят такива предпазни средства. Сочи се, че има три душа за 80 души, че пералнята е обща и може да се ползва само веднъж седмично, а пространствата за раздвижване на лишените от свобода са само три за общо 800 души, които могат да се ползват само за час и двайсет минути. Единственото кухненско помещение е общо и се ползва от около 80 души, като то също не е оборудвано с дезинфектанти и предпазни средства. Месечно подсъдимите получават само два сапуна, които се ползват и за миене на съдове и прибори, и за пране. Медицинската грижа се свеждала до предписване на „аналгин за всички болести“.

БХК ще се  обърне към министерствата на правосъдието и на здравеопазването, за да потърси тяхното становище за материалните условия и хигиената в този, а и в други затвори, се казва в съобщението.  Организацията ще отправи питане към тези институции какви мерки смятат да предприемат по повод жалбата, която е адресирана и до тях, наред с други отговорни институции и държавни лица – като президента Радев, оглавяващия щаба за извънредно положение ген. Мутафчийски, прокуратурата, председателката на Народното събрание.

Миналата седмица БХК и Български адвокати за правата на човека изпратиха до народните представители писмо, с което обърнаха внимание на неразрешените въпроси с противоепидемичните мерки в местата за лишаване от свобода, в това число неадекватният достъп до медицински обслужване и големия риск от всичко това. От сдружнието напомнят, че внесеният законопроект за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение няма и дума за тези проблеми.

При представянето на годишния доклад за 2019 г. през феврураи т.г.  омбудсманът  Диана Ковачева настоя  да бъде закрит Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. „Кремиковци“ и керамичната фабрика във  Враца.  Тогава бе обяснено,че причината за искането са лошите битови условия в тези помещения, както и че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

„Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени.  Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават  основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух и това, специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата“, заяви омбудсманът.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.