Последни новини
Home / Законът / Девет пакета за промени на промените в извънредния закон

Девет пакета за промени на промените в извънредния закон

Defakto.bg

Общо девет пакета предложения за промени на гласуваните на първо четене изменения в Закона за извънредното положение са постъпили в парламента за второ четене. Инициатори – групово и поединично са от Обединени патриоти, БСП и ГЕРБ. А идеите варират от сериозно намаляване на глобата за нарушаване на мерките на здравния министър (в момента 5 000 лева за граждани и 15 000 лева за ЮЛ), през „опрощаване“ на наеми към държавата и общините, фиксирането като гарантирано на 60 % от възнаграждението на работници, чиито работодатели са в криза, работа на намалено работно време, и се стигне до лансираната вече от ГЕРБ идея за спиране на държавните субсидии за партиите по време на извънредното положение.

На 3 април мнозинствата първо в правната комисия, после и в пленарна зала пуснаха на първо четене проекта, внесен от ГЕРБ въпреки сериозния отпор от опозиция, адвокати, председателя на ВКС.  Прегледът на „корекциите“ за второ четене показва, че част от критиките са били чути, но други – не.

Правната комисия ще ги обсъжда днес за второ четене, утре влизат в пленарна зала.

Намаляване на глобата

Изменението, предлагано от Стоян Божинов – Обединени патриоти е  в Закона за здравето да се запише долна граница за глобата за нарушаване на заповедите на здравния министър от 500 лева.

ГЕРБ предлагат глобите за физически лица да станат от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение от 1 000 до 2 000 лева. Както и от 500 до 2 000 лева при първо и от 2 000 до 5 000 лева при повторно нарушение за ЮЛ.

БСП настояват глобата за неизпълнение на заповедите на здравния министър за граждани да стане от 500 до 1 000 лева.

Замяна на предписано лекарство с генерици

Шестима от Обединени патриоти, сред които Славчо Атанасов, Христиан Митев, Валентин Касабов предлагат да се създаде нов чл. 15а, според който при липса на лекарства в аптеката магистър-фармацевтът може да замени с друго със същото международно непатентно наименование, предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица, като това обаче да не важи за лекарствата, заплащани от НОИ или при отказ на пациента.  Става дума за замяна на по-скъпи лекарства с по -евтини техни аналози, т.нар. генерици, обясняват патриотите.

Само държавата да превежда 60 % от възнаграждението на работници

Отделна инициатива има Христиан Митев. Той иска да се запише, че за предприятието, част от него или отделни работници работодателят може да установи непълно работно време за целия период на извънредното положение или за част от него. Като в тези случаи, както и при спиране на работа работниците имат право на предвидената в извънредния закон компенсация, а периодът на спряна работа се зачита за трудот стаж.

Но най-вече Митев предлага промяна в параграф 6 от извънредния закон за дължимата компенсация, която в момента трябва да е в пълния размер на възнаграждението спрямо осигурителния доход от януари, в съотношение 60 на 40, като 60 % се превеждат от фонд „Безработица“ на НОИ по сметките на работодатели, отговарящи на критериите на МС. Предложението  е да остане задължението на държавата за превеждане на 60 % от осигурителния доход, т.е. работодателят да не плаща неговата част.

В мотивите си депутатът сочи, че за три дни действие на ПМС едва 59 предприятия са се възползвали от дадената възможностпри над 60 000 принудително спрели заради кризата, а обяснението е, че сегашните норми правят запазването на работни места неизгодно за работодатеря, защото му излизат по-скъпо, отколкото освобождаването на работници. Затова, според Митев, е по-добре да се предвиди „разумна компенсация“ за работниците от 60 % от възнаграждението им. Позовава се и на практиката на Германия, Австрия и др.

Освобождаване или намаляване на наеми за държавни имоти

Искрен Веселинов от ВМРО предлага  нов чл. 6б – до отмяна на извънредното положение за срока на неговото действие по решение на МС, министрите, областните управители и ръководители на други ведомства, предоставили под наем държавни имоти, могат да приемат решения за намаляване размера на наемите или от освобождаване от заплащането им изцяло или частично на отделни категории физически и юридически лица – наематели на държавни имоти, които са преустановили или ограничили дейността си. Общинските съвети също могат да приемат решения за намаляване на наемите на общинските имоти, отделни местни данъци и такси или освобождаване от заплащането им изцяло или частично за тези категории физически и юридически лица.

Съпратиецът му Борис Вангелов предлага до отмяна на извънредното положение наемателите на държавни имоти, ползвани за търговска дейност и сключени по реда на ЗДС, да не плащат наеми, ако са преустановили временно дейността си, като продължават да дължат консумативните разходи.

Не само вирусолози да правят тестовете за COVID-19

Христиан Митев, Борис Ячев – и двамата НФСБ – в отделно предложение искат в закона да се запише, че за времето на извънредното положение със заповед на здравния министър може да се предостави възможност лекари с или без специалност, както и специалисти с висше образование – биолози, биохимици, медицински лаборанти да извършват скрининговите тестове. Мотивът е, че по официална справка на БЛС вирусолозите, които в момента единствени могат да извършват тестовете за коронавирус, са 60 в цялата страна. Както и че препоръката на кризисния щаб е била списъкът да се разриши с лекари с други специалности или без специалности.

Договори за сезонна работа за повече от 1 ден

Светлана Анлегова, ГЕРБ, предлага за времето на извънредното положение договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по КТ да могат да се сключват за повече от един ден, като това време не се признава за трудов стаж. това да важи и за тютюнопроизводителите, като продължителността на работния ден може да е до 8 часа, с опции да се уговарят и по 6 или 4 часа.

Компенсации за пуснатите в неплатен отпуск от частни сектор и самонаетите

Петима от БСП начело с Корнелия Нинова – също имат предложение за второ четене.

Техните предложения са  за времето на извънредното положение на наетите на трудов договор в частния сектор, пуснати в неплатен отпуск, както и на самонаетите лица, които не могат да извършват дейността си, да се предоставят месечни субсидии в размер на минималната работна заплата и дължимите осигурителни вноски чрез НОИ.

Онези, чиято търговска дейност е спряна заради извънредното положение, да не дължат местни такси за битови отпадъци и за ползване на тротоари, площадки, улични платна. Търговците, бракували хранителни продукти, да се освобождават от връщане на ДДС. 

„Корекциите“ на ГЕРБ

Петима от ГЕРБ, сред които и вносителите на първоначалните промени Красимир Ципов, Анна Александрова, но и Менда Стоянова – коригират проекта.

За делата, които „по изключение“ ще се гледат по време на извънредното положение – се отказват от идеята законът да прехвърля към решения на съответната колегия на ВСС, обнародвани в Държавен вестник. И, като отделно приложение към извънредния закон, изписват категориите дела.

Махат „уважителните причини“ от чл. 4, на базата на които може да се иска удължаване на „нормативно или административноопределен срок“. Но на практика преповтарят критикуваната разпоредба, като отново сочат като причини хоспитализация, поставяне под карантина, отсъствие от страната по време на извънредното положение или „непредвидени обстоятелства“. И отново „компетентният орган“ по отправено искане може да определи нов срок.

В прословутия чл. 6 оставят вече приетото на първо четене, че без последици по време на извънредното положение ще остават само забавите по кредити, лизинги и предоставяне на финансови услуги. Като доуточняват, че това означава „да не се начисляват лихви за забава и неустойки,  задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи“.

Добавят, че за публичните онлайн заседания на съдебната власт или държавни органи (Комисия за защита на конкуренцията например) протоколите се публикуват незабавно,  а записът от заседанието се съхранява до изтичане на срока за поправка на протокола. Като съдът или КЗК уведомяват страните, когато заседанието ще се проведе от разстояние.

А за периода на извънредното положение държавна субсидия по Закона за политическите партии не се дължи.  Като МС може да пренасочва тези средства само за дейности, свързани с превенцията на разпространението на коронавируса, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията. През 2020 г. първата част от държавната субсидия за партиите се предоставя до 30 юни.

 

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.