Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Иван Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Defakto.bg

„Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на съдебната власт“- това  завяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев, преди да е приключило разследването на Софийска градска прокуратура за възможността да е била манипулирана системата за случайно разпределение на делата в съдилищата.

По-рано през седмицата информирахме, че  СГП  е започнала разследване по въпроса.  Прокуратурата се е задействала по сигнал на шестима членове на ВСС, петима от които от Съдийската колегия и един от Прокурорската, които не бяха назовани.  Повод за сигнала е  независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

„Ще оповестим доказателствата, когато са налични, защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани и техните имуществени и неимуществени интереси.  Ще уведомим и Европейската комисия, защото става въпрос за период от 5 години, в който бяхме под мониторинг в областта на правосъдието.  Не знам дали съществува бели, черни или други цветове хакери, но факт е, че тази система е пробита.  Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него.  Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е „смешна?“, обяви  Гешев.

Той изтъкна, че  няма никакви притеснения да зададе въпроси по случая на председателя на ВКС Лозан Панов.  „За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, в началото на 2019 оказват съпротива и се опитват да предотвратят този IT одит, който вече се проведе и експертизата върху сигурността за централизираната система за случайно разпределение на делата“, добави той.

Според Иван Гешев,  прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането му.

„Действаме в няколко направления – вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените за бензина.  Възложено е на Агенция Митници и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността“.

Според главния прокурор „тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени:  „Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.