Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Иван Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

Defakto.bg

„Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на съдебната власт“- това  завяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев, преди да е приключило разследването на Софийска градска прокуратура за възможността да е била манипулирана системата за случайно разпределение на делата в съдилищата.

По-рано през седмицата информирахме, че  СГП  е започнала разследване по въпроса.  Прокуратурата се е задействала по сигнал на шестима членове на ВСС, петима от които от Съдийската колегия и един от Прокурорската, които не бяха назовани.  Повод за сигнала е  независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

„Ще оповестим доказателствата, когато са налични, защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани и техните имуществени и неимуществени интереси.  Ще уведомим и Европейската комисия, защото става въпрос за период от 5 години, в който бяхме под мониторинг в областта на правосъдието.  Не знам дали съществува бели, черни или други цветове хакери, но факт е, че тази система е пробита.  Това за мен е сериозен срив в доверието към съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него.  Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е „смешна?“, обяви  Гешев.

Той изтъкна, че  няма никакви притеснения да зададе въпроси по случая на председателя на ВКС Лозан Панов.  „За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, в началото на 2019 оказват съпротива и се опитват да предотвратят този IT одит, който вече се проведе и експертизата върху сигурността за централизираната система за случайно разпределение на делата“, добави той.

Според Иван Гешев,  прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането му.

„Действаме в няколко направления – вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените за бензина.  Възложено е на Агенция Митници и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността“.

Според главния прокурор „тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени:  „Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.