Последни новини
Home / Законът / Ясно в хаоса за извънредния закон: Глобите за неспазване на мерките на здравния министър намаляват

Ясно в хаоса за извънредния закон: Глобите за неспазване на мерките на здравния министър намаляват

Defakto.bg

След обсъждането в правната комисия на НС на пакетите предложения за промени на промените в извънредния закон се избистриха няколко неща. За останалите хаосът пак е налице и ще бъде изчистен след публикацията в „Държавен вестник“.

Привичният хаос днес привично се задълбочи, след като се разбра, че освен спешните предложения за второ четене – в рамките на 24 часа – общо 9 пакета на брой – имало и варианти на „работна група“! Което направи „публичността“ на онлайн обсъжданията в парламента наистина смехотворно-карикатурна – какво като виждаш и чуваш гласове, обсъждащи нещо, което не е известно?!

Както и  при предните извънредни обсъждания, като сериозна медия Де факто не може и не поема отговорност за – енигматичните – крайни решения.

Ясен е развоят по един от най-интересуващите гражданите въпрос за размера на глобите за неспазване на „кризисните“ мерки, наложени със заповеди на здравния министър. След като всички предложения бяха за намаляване на санкцията от 5 000 лева за граждани, в крайна сметка правната комисия прие предложението по „работна група“. Изглежда, че това е инициативата на ГЕРБ глобите да са от 300 до 1 000 лв, а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв.

Като новият размер ще важи и за неприключилите административнонаказателни производства. За приключилите санкцията остава 5 000 лева.

Друга ясна постановка, след единодушното гласуване в правната комисия е, че държавните субсидии за политическите партии няма да се дължат за периода на извънредното положение.

Почти с консенсус мина и поправката за компенсациите на работници 60/40, като важното уточнение тук е – държавата чрез фонд „Безработица“ на НОИ ще изплаща 60 % от заплатата според осигурителния доход през януари, включително осигуровките към тях, а работодателите ще доплащат разликата от 40 %, като са освободени от осигуровките за 60-те процента.  Ако не доплащат, схемата не важи!

И още – след категоричното противопоставяне от страна на Лозан Панов, на Висшия адвокатски съвет, на парламентарната опозиция и на независимия вече депутат Явор Нотев, управляващите се отказаха от идеята да възложат на колегиите на ВСС (разбирай на Съдийската) с техни решения да обявяват за кои дела процесуалните срокове продължават да текат и те, съответно, подлежат на разглеждане по време на кризата. Решението за тях остава на законодателя, като към извънредния закон се прилага специално приложение за делата. Това също единодушно се прие от правната комисия днес. Подкрепи го включително правосъдният министър Данаил  Кирилов. Окончателният списък обаче се обсъждаше и приемаше по вариант на „работна група“.

Друга добра новина е, че управляващите се отказаха да променят действащият чл. 4 от извънредния закон. Той гласи:

Чл. 4. Удължават се с един месец от отмяната на извънредното положение:
1. сроковете, определени в закон, извън тези по чл. 3, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти;
2. действието на административните актове, което е ограничено със срок и изтича по време на извънредното положение.
Пред правната комисия от името на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова заяви: „Адвокатурата смята, че сегашният чл. 4 най-мното съответства на извънредното положение. Не може 100 пъти на ден да призоваваме хората да си останат вкъщи, а после да променяме сроковете, които им позволяваха и след положението да коминикират с администрацията. Чл. 4 не е за администрацията, а за гражданите, на които казваме да стоят вкъщи и да излизат само за хляб и лекарства.Разпоредбата не спира, тя удължава срокове!“
Не смятам, че заради всеки повик на администрацията, на която нещо не й  ясно, трябва да променяме закон, категоричен бе и Християн Митев от Обединени патриоти.
Прие се редактираният текст на чл. 6 от извънредния закон, който гласи:

До отмяната на извънредното положение при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и други), предоставени от банки и финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции, включително когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не може да бъдат изземвани вещи.

И още, минаха, отчасти, предложения на патриотите по повод наемните правоотношения. А именно:

Създава се нов чл. 6б:
„Чл. 6б. (1) До отмяната на извънредното положение за срока на неговото действие по решение на Министерския съвет министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, предоставили под наем държавни имоти, могат да приемат решения за намаляване на размера на наемите или освобождаване от заплащането им изцяло или частично на отделни категории физически и юридически лица – наематели на държавни имоти, които са преустановили или ограничили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, прилагани по време на извънредното положение.
(2) До отмяната на извънредното положение за срока на неговото действие общинските съвети могат да приемат решения за намаляване на размера на наемите за общински имоти изцяло или частично на отделни категории физически или юридически лица, които са преустановили или ограничили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, прилагани по време на извънредното положение. “

Отхвърлени обаче бяха идеите за освобождаване от местни такси за извънредния период – предложени и от БСП.

Не получиха одобрение също инициативите аптекарите да могат да заменят при липса предписаното с рецепта лекарство с генерици, както и лекари с обща или без специалност, както и биолози, биохимици, медицински лаборанти да извършват имунохроматографски скринингови тестове.

„Не“ бе решението за предложението на БСП за неплатения отпуск на работещите в бастния сектор или на самонаетите да се заплаща компенсация в размер на минималната работна заплата.

Прие се в ДОПК също да се въведе несеквестиурем минимум – поне до минималната работна заплата, не подлежащ  на принудително изпълнение.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.