Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов не е получавал одита на системата за случайно разпределение на дела (допълнена и обновена)

Лозан Панов не е получавал одита на системата за случайно разпределение на дела (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не е получавал одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата. За това информират днес от ВКС.

Съобщението е лаконично и гласи:

„От Висшия съдебен съвет (ВСС) до момента не е изпратен на председателя на Върховния касационен съд обсъжданият публично от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС одитен доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България“.

Миналия петък, на 3 април, говорителката на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева обяви за започнало разследване за манипулации на централизираната система за разпределение на делата в съдилища по сигнал на шестима членове на Висшия съдебен съвет. Шестимата кадровици бяха изпратили на държавното обвинение доклад от външния одит на системата с констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността“, както и „сериозен риск“ на манипулации на данни при случайното разпределение. Разбра се също, че външните одитори обаче са направили заключенията си, без да са получили достъп до сървъра и защитната стена на системата, понеже IT-специалистите на ВСС не им дали този достъп.

Впоследствие главният прокурор Иван Гешев каза, че ако опасенията за манипулации се окажат верни, това ще е скандал, съпоставим с този с коронавируса в здравната система. И попита „защо г-н Лозан Панов и двете-трите присъдружни негови дами се хвърляха като Матосов на амбразурата, за да не се извърши техническа експертиза на тази система“.

Вчера Гешев обяви, че системата е „пробита“, което сривало доверието в съдебната власт и пак не пропусна Панов и неговата „огромна съпротива“.

Случайното разпределение далеч по-лесно се манипулира в прокуратурата, коментира днес бившият обвинител Андрей Янкулов, който даде оставка от системата, тъй като пътят, по който тя е водена в момента, не е неговият път.

Утре има заседание на Съдийската колегия на ВСС, може би темата ще бъде коментирана и там.

Публичното уведомяване за някои факти обаче явно дава резултат.

По-късно от ВКС уведомиха, че одитът вече е изпратен по електронните пощи на членовете на ВСС. Но Лозан Панов настоява оригиналът на този документ да стане публично достояние, за да може всеки да си направи изводите.

Новото съобщение:

„След уведомяването днес на обществеността (чрез съобщение, публикувано в страницата на Върховния касационен съд в 12.40 ч. и изпратено до медиите) за факта, че на председателя на ВКС не е предоставен одитният доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България, в 13.34 ч. докладът бе изпратен чрез електронна поща до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Поради множеството публични интерпретации относно съдържанието и заключенията в одита, направени през последните дни от главния прокурор, министъра на правосъдието и членове на ВСС, председателят на Върховния касационен съд призовава в страницата на Висшия съдебен съвет в интернет да бъде публикуван документът, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание“.  

 

Иван Брегов, Институт пазарна икономика пред БНР:

   Гешев си търси вратичка за медийна изява

Темата за пробива в системата за случайно разпределение на делата се окупира прекомерно и неясно с каква цел.

„Очевидно тази система има проблеми, но тя беше „извикана за живот”, поръчана от Висшия съдебен съвет като изработка. Тази система отмени една далеч по-порочна. Ако тя има конкретни недостатъци, нека да бъдат отстранени. Няма лошо в това, че е изготвен одитен доклад. Въпросът е за какво ще бъде използван – дали за медийни цели или да отстраним някакви проблеми в правосъдието.”

Виждаме, че на главния прокурор му беше показана вратата от страна на Щаба, който контролира ситуацията с коронавируса. Неясните проверки на цени и на наличие на лични предпазни средства по аптеките предизвика по-скоро публичен гняв, отколкото някакво доверие в Прокуратурата и той си търси вратичка за медийна изява, изземвайки правомощия за пореден път и от Висшия съдебен съвет, и от изпълнителната власт. Това изземване на правомощия, за да печели медийно внимание, определено е дразнещо и трябва да повдигнем отново въпроса за контрола върху Прокуратурата. Ако се окаже, че сега са изговорени един куп глупости в публичното пространство, ще понесе ли отговорност г-н Гешев и по какъв ред?”

Ако на Прокуратурата са известни някакви суми за разпределение на дела, защо на този етап нямаме нито едно досъдебно производство, осъден или обвинителен акт, заяви още  още Брегов.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.