Последни новини
Home / Законът / Министър Кирилов участва онлайн в Съвет „Правосъдие“ заради пандемията от COVID-19

Министър Кирилов участва онлайн в Съвет „Правосъдие“ заради пандемията от COVID-19

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в понеделник е участвал в неформална видеоконференция на министрите на правосъдието на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от министерството.

Целта на видеоконференцията е била  координираацията в областта на правосъдието в условията на COVID-19.   Очаква се министрите на правосъдието от държавите членки да обменят информация и представят вижданията си по въведените мерки по отношение на функционирането на съдебната система, промените в начина на работа на трансграничното съдебно сътрудничество, спирането на срокове в съдебни производства,  изпълнението на наказания лишаване от свобода в затворите предвид опасността от заразата от COVID-19, както и административните и наказателни санкции за неспазване на ограниченията, наложени от държавните органи.

По-късно от ведомството информираха, че Кирилов е представил предприетите от България законодателни и административни мерки през изминалите седмици, като отделил специално внимание на правната уредба, въведена със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.  Той е отбелязъл и  решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за преустановяване на образуването и разглеждането на административните, наказателните, гражданските и търговските дела с изрично посочени изключения.  Изтъкнал е също, че със Закона за извънредното положение заради COVID-19  не са направени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да засягат процесуалните права на обвиняемия и пострадалите от престъпления.

Кирилом е  информирал, че  в местата за лишаване от свобода са ограничени свижданията, отпуските и работата на външни обекти, както и че са взети мерки за обезопасяване на срещите между лишените от свобода и техните адвокати.

Министрите на правосъдието са се обединили  около мнението,  че споделянето на информация за въвеждането и изпълнението на мерки на национално равнище следва да продължи редовно, като в максимална степен се използват възможностите на Европейските съдебни мрежи по наказателни и по граждански и търговски дела, Евроюст и Европейския портал за електронно правосъдие.

Всички участници във видеоконференцията са се обединили около мнението, че  в момент на извънредна ситуация е изключително важно да се приемат мерки, които да са временни и пропорционални. Те следва да съобразяват общите ценности на Европейския съюз и принципите на правовата държава.  Обмисля се създаване на кризисна група относно прилагането на Европейската заповед за арест. Координацията между министрите на правосъдието ще продължи, включително във връзка с мерки, които могат да намалят отрицателните последици от кризата за гражданите и бизнеса, посочват от министерството на правосъдието.

Източник от хърватското председателство поясни пред БНР,  че проблемите са в състоянието на местата за задържане в целия ЕС, както и случаите, в които арестуваният е заразен с коронавирус. Ако задържаният е заразен, той няма да може да бъде екстрадиран веднага, а ще трябва да изкара карантинен период в страната, в която е задържан, уточниха от председателството.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.