Последни новини
Home / Законът / Министър Кирилов участва онлайн в Съвет „Правосъдие“ заради пандемията от COVID-19

Министър Кирилов участва онлайн в Съвет „Правосъдие“ заради пандемията от COVID-19

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в понеделник е участвал в неформална видеоконференция на министрите на правосъдието на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от министерството.

Целта на видеоконференцията е била  координираацията в областта на правосъдието в условията на COVID-19.   Очаква се министрите на правосъдието от държавите членки да обменят информация и представят вижданията си по въведените мерки по отношение на функционирането на съдебната система, промените в начина на работа на трансграничното съдебно сътрудничество, спирането на срокове в съдебни производства,  изпълнението на наказания лишаване от свобода в затворите предвид опасността от заразата от COVID-19, както и административните и наказателни санкции за неспазване на ограниченията, наложени от държавните органи.

По-късно от ведомството информираха, че Кирилов е представил предприетите от България законодателни и административни мерки през изминалите седмици, като отделил специално внимание на правната уредба, въведена със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.  Той е отбелязъл и  решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за преустановяване на образуването и разглеждането на административните, наказателните, гражданските и търговските дела с изрично посочени изключения.  Изтъкнал е също, че със Закона за извънредното положение заради COVID-19  не са направени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да засягат процесуалните права на обвиняемия и пострадалите от престъпления.

Кирилом е  информирал, че  в местата за лишаване от свобода са ограничени свижданията, отпуските и работата на външни обекти, както и че са взети мерки за обезопасяване на срещите между лишените от свобода и техните адвокати.

Министрите на правосъдието са се обединили  около мнението,  че споделянето на информация за въвеждането и изпълнението на мерки на национално равнище следва да продължи редовно, като в максимална степен се използват възможностите на Европейските съдебни мрежи по наказателни и по граждански и търговски дела, Евроюст и Европейския портал за електронно правосъдие.

Всички участници във видеоконференцията са се обединили около мнението, че  в момент на извънредна ситуация е изключително важно да се приемат мерки, които да са временни и пропорционални. Те следва да съобразяват общите ценности на Европейския съюз и принципите на правовата държава.  Обмисля се създаване на кризисна група относно прилагането на Европейската заповед за арест. Координацията между министрите на правосъдието ще продължи, включително във връзка с мерки, които могат да намалят отрицателните последици от кризата за гражданите и бизнеса, посочват от министерството на правосъдието.

Източник от хърватското председателство поясни пред БНР,  че проблемите са в състоянието на местата за задържане в целия ЕС, както и случаите, в които арестуваният е заразен с коронавирус. Ако задържаният е заразен, той няма да може да бъде екстрадиран веднага, а ще трябва да изкара карантинен период в страната, в която е задържан, уточниха от председателството.

About De Fakto

Проверете също

Конфликт на интереси при бившия кмет на Костенец, без нарушения на ексгенералния директор на БНР Александър Велев

Две решения по производства за конфликт на интереси е взела днес КПКОНПИ. В едното установява …

Безработните запазват социалните си помощи, ако се включат в сезонна селскостопанска работа

Безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.