Последни новини
Home / Законът / Депутати и министри се отказват от заплатите си, докато трае коронавирусът (допълнена и обновена)

Депутати и министри се отказват от заплатите си, докато трае коронавирусът (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Остър дебат в парламента преди това за възнагражденията

След скандала с депутатските възнаграждения,  предизвикан от председателката на парламента  Цвета Караянчева,  в понеделник народните представители бурно  обсъдиха  предложение за  мораториум върху заплатите си по време на извънредното положение, спешно дошло от ГЕРБ.

А вечерта, след 20 часа, изненадващо се появи ново решение – от 1 април до края на извънредното положение народните представители и членовете на МС, включително и на политическите кабинети, ще работят без заплати! След начисляване на удръжките, възнагражденята им ще отиват по сметка на здравното министерство за борба със заразата.

В 21 часа обаче предложението бе “коригирано” – членовете на политическите кабинети  отпадат от “дарителството”, то ест ще вземат заплати. Но възнаграждения няма да вземат освен депутатите и министрите и ръководителите на държавните и изпълнителни агенции.

Минути след това все пак членовете на политическите кабинети останаха в “списъка” и, окончателно, няма да вземат заплати.

Преди това, в 20 часа, Красимир Ципов (ГЕРБ) обяви, че въпреки свързаността между формулите за определяне на възнагражденията, това решение не се отразява на заплатите в съдебната власт и на президента. Както и че решението не влияе на актуализацията на депутатските заплати.

Валентин Касабов (Обединени патриоти) обаче тутакси скочи на трибуната и прикани Румен Радев също да се откаже от възнаграждението си, нали бил “бащица” на нацията.

А в началото на деня управляващите от  ГЕРБ предлагаха месечното възнаграждение на депутатите да се  замрази на нивото от декември 2019-та година – малко над 3700 лева за периода от 13 март до края на извънредното положение.  Известно е,че размерът се обновява на всеки 3 месеца и възлиза на тройния размер на средната заплата в обществения сектор. Така, от началото на април,  основното месечно възнаграждение, без добавките щеше да е 4248 лв.

Според БСП,  мярката, предложена от ГЕРБ, е половинчата. Социалистите поискаха нивото на заплатите да бъде свалено до размера им в края на предния парламент – 2976 лв., при това за постоянно. „Това следва да е трайна промяна, водеща до намаляване на бездната между гражданите, получаващи до 1000 лв., и техните избранници, получаващи 4 пъти повече. Няма сфера в България, където заплатите да растат с такъв темп”, заяви  Крум Зарков

По правило от ДПС харесаха идеята на ГЕРБ с аргумента, че  това е подходящ начин да се покаже съпричастност към гражданите по време на кризата.  Предложено бе  спестените пари   да бъдат пренасочени към сметка на здравното министерство за борба с коронавируса.

Предложението от  „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки не търпеше  конкуренция –   възнаграждението на народните представители да се изравни с минималната заплата, която възлиза на 610 лв.

От  ВМРО предлагаха  заплатите на депутатите да бъдат намалени с 50% до края на извънредното положение, а от НФСБ  – без възнаграждение.

 

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.