Последни новини
Home / Законът / Депутати и министри се отказват от заплатите си, докато трае коронавирусът (допълнена и обновена)

Депутати и министри се отказват от заплатите си, докато трае коронавирусът (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Остър дебат в парламента преди това за възнагражденията

След скандала с депутатските възнаграждения,  предизвикан от председателката на парламента  Цвета Караянчева,  в понеделник народните представители бурно  обсъдиха  предложение за  мораториум върху заплатите си по време на извънредното положение, спешно дошло от ГЕРБ.

А вечерта, след 20 часа, изненадващо се появи ново решение – от 1 април до края на извънредното положение народните представители и членовете на МС, включително и на политическите кабинети, ще работят без заплати! След начисляване на удръжките, възнагражденята им ще отиват по сметка на здравното министерство за борба със заразата.

В 21 часа обаче предложението бе „коригирано“ – членовете на политическите кабинети  отпадат от „дарителството“, то ест ще вземат заплати. Но възнаграждения няма да вземат освен депутатите и министрите и ръководителите на държавните и изпълнителни агенции.

Минути след това все пак членовете на политическите кабинети останаха в „списъка“ и, окончателно, няма да вземат заплати.

Преди това, в 20 часа, Красимир Ципов (ГЕРБ) обяви, че въпреки свързаността между формулите за определяне на възнагражденията, това решение не се отразява на заплатите в съдебната власт и на президента. Както и че решението не влияе на актуализацията на депутатските заплати.

Валентин Касабов (Обединени патриоти) обаче тутакси скочи на трибуната и прикани Румен Радев също да се откаже от възнаграждението си, нали бил „бащица“ на нацията.

А в началото на деня управляващите от  ГЕРБ предлагаха месечното възнаграждение на депутатите да се  замрази на нивото от декември 2019-та година – малко над 3700 лева за периода от 13 март до края на извънредното положение.  Известно е,че размерът се обновява на всеки 3 месеца и възлиза на тройния размер на средната заплата в обществения сектор. Така, от началото на април,  основното месечно възнаграждение, без добавките щеше да е 4248 лв.

Според БСП,  мярката, предложена от ГЕРБ, е половинчата. Социалистите поискаха нивото на заплатите да бъде свалено до размера им в края на предния парламент – 2976 лв., при това за постоянно. „Това следва да е трайна промяна, водеща до намаляване на бездната между гражданите, получаващи до 1000 лв., и техните избранници, получаващи 4 пъти повече. Няма сфера в България, където заплатите да растат с такъв темп”, заяви  Крум Зарков

По правило от ДПС харесаха идеята на ГЕРБ с аргумента, че  това е подходящ начин да се покаже съпричастност към гражданите по време на кризата.  Предложено бе  спестените пари   да бъдат пренасочени към сметка на здравното министерство за борба с коронавируса.

Предложението от  „Воля” на бизнесмена Веселин Марешки не търпеше  конкуренция –   възнаграждението на народните представители да се изравни с минималната заплата, която възлиза на 610 лв.

От  ВМРО предлагаха  заплатите на депутатите да бъдат намалени с 50% до края на извънредното положение, а от НФСБ  – без възнаграждение.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.