Последни новини
Home / Законът / БХК: Главният прокурор грубо нарушава юридическата етика с публично заклеймяване по висящи дела

БХК: Главният прокурор грубо нарушава юридическата етика с публично заклеймяване по висящи дела

Defakto.bg

Призоваваме Гешев да ръководи прокуратурата и да остави правораздаването на  съдилищата

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от съобщенията на българската прокуратура за пробив в системата за случайно разпределение на съдебните дела. Наред с това Комитетът изразява възмущението си от поведението на главния прокурор Иван Гешев, който за пореден път агресивно, със съмнителна или поне спорна аргументация, атакува от висотата на поста си българските съдебни институции.  Това се казва в позиция на правозащитната организация по повод скандала за случайно разпределение на делата, обявен от прокуратурата и коментиран обширно от главния прокурор Иван Гешев.

През изминалите няколко дни главният прокурор огласи в медиите, че е сигнализиран от членове на ВСС за извършен одитен доклад на централизираната система за случайно разпределение на делата, в който има данни, че „всеки който има електронен подпис (какъвто и да е), може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко – да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища, да манипулира данни, каквото се сетите“.

В ефира на Българската национална телевизия на 3 април 2020 г. главният прокурор направи недвусмислени внушения, че председателят на Върховния касационен съд е направил опит да прикрива недостатъци на системата. Той заяви: „Миналата година г-н Лозан Панов и две-три присъдружни негови дами се хвърляха, като Матросов на амбразурата, за да не се извърши техническа експертиза, ИТ одит на тази система“. Тези твърдения не се потвърждават от протоколите от обсъжданията в пленума на ВСС, които са публични и всеки има достъп до тях.[1] Смущаващ бе и обвинителният тон, с който си служи главният прокурор. Недопустимо е използването на лични нападки в телевизионен ефир, към висши магистрати. Изказването на Иван Гешев представлява нарушение на етичните правила, съгласно които при изпълнение на задълженията си прокурорите следва да проявяват дискретност и сдържаност, както и да се въздържат от изразяване на политически, философски убеждения, лична враждебност или проява на презрение или насилие към което и да е лице. Когато мисията на прокурора му разрешава да прави изявления и съобщения по дела, които са му известни, той следва да гарантира, че не нарушава принципа на презумпцията за невинност и не нанася неоправдана вреда върху честта и репутацията на другите въз основа на чисти предположения[2]. Освен че са неправомерни, тези изяви на главния прокурор уронват престижа и на двете институции – прокуратурата и съда.

Наред с всичко следва да се подчертае, че сигурността на системата за случайно разпределение на делата е отговорност на Висшия съдебен съвет, чиито членове са също така сигналоподателите и главният прокурор. Отговорността на председателя на ВКС се свежда до участие във вземането на решение от колективен орган.

Не на последно място няма никаква прозрачност и яснота относно самия одитен доклад.  Тази потайност сериозно подрива доверието в съдебната власт. Нещо повече – главният прокурор пряко вся съмнение в доверието към съдебната власт, като в една от публичните си изяви заяви, че „[от пет години] все едно не сме имали правосъдие“.

Призоваваме ВСС спешно да разгледа доклада и в случай, че с него се констатират софтуерни уязвимости или конкретни данни за противоправни действия при използването му, да предприеме срочно необходимото за поправки в софтуера.

Призоваваме ВСС също да извърши проверка на публичните изяви на своите членове и въобще на представители на съдебната власт по повод на одитния доклад от миналата седмица и в случай, че установи в тях нарушения на Закона за съдебната власт или на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, да предприеме необходимото за налагане на съответните санкции.

Призоваваме главния прокурор да се съобразява с правомощията, които неговият пост дава, а именно – да ръководи прокуратурата, докато правораздаването се осъ­ще­ствя­ва от съдилищата. ♦

[1] Пълният стенографски протокол № 10 от заседание на пленума на ВСС, проведено на 18 април 2019 г. е наличен в официалната интернет страница на Съвета  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/23/pr-10-18-04-2019.pdf

[2] Вж. в този смисъл Становище № 13 (2018) „Независимост, отчетност и етика на прокурорите” на Консултативен съвет на европейските прокурори, създаден от Комитета на министрите на Съвета на Европа, на официалната страница на прокуратурата на адрес: https://www.prb.bg/media/cms_page_media/5568/Становище%20№%2013%20(2018)%20КСЕП%20относно%20Независимост,%20отчетност%20и%20етика%20на%20прокурорите.pdf.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.