Последни новини
Home / Законът / ВСС изпраща на Комисията по петициите на Европарламента писмено становище за защитата на правата на потребителите у нас

ВСС изпраща на Комисията по петициите на Европарламента писмено становище за защитата на правата на потребителите у нас

Defakto.bg

Със служебна грамота и благодарност отличи Съдийската колегия на ВСС двама магистрати, активно съдействали за предоставянето на обективна информация на Комисията по петициите на ЕП.

Тотка Калчева от Върховния касационен съд и Константин Кунчев от Софийския районен съд са участвали в среща с представители на комисията през февруари, на която са отговаряли на ред конкретни питания по конкретни казуси на жалбоподатели, а са изготвили и писмено становище до Комисията по петициите за защитата на правата на потребителите в заповедното производство у нас. За недостатъчната защита срещу България бе започната наказателна процедура, а в края на годината парламентът прие сериозни изменения в Гражданския процесуален кодекс.

Днес Съдийската колегия взе решение становището да бъде изпратено в Брюксел.

Съобщението на ВСС:

„Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще изпрати становище до Комисията по петициите в Европейския парламент по поставени въпроси на среща между членове на комисията и представители на ВСС на 26 февруари 2020 г. във връзка със защита на правата на потребителите в заповедното производство.

По предложение от членовете на Съдийската колегия Даниела Марчева, Вероника Имова и Боряна Димитрова, Съдийската колегия поощри, на основание чл. 303, ал.  т. 1 ЗСВ вр. т. 11 от Правила за определяне на условията, реда и критериите за поощряване на съдии, прокурори и следователи, Тотка Калчева – съдия във Върховен касационен съд и Константин Кунчев – съдия в Софийски районен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“ за съществен принос при изпълнение на конкретна професионална задача – участие в среща с Комисия по петициите в Европейски парламент и изготвяне на становище.

В предложението от членовете на Съдийската колегия е посочено, че благодарение на помощта на съдия Калчева и съдия Кунчев Висшият съдебен съвет е предоставил компетентен отговор по отправените питания във връзка с конкретни казуси на проведената среща с Комисията по петициите към Европейския парламент. Поради краткостта на срещата, е изготвено писмено становище, в което подробно са разяснени отговорите на въпросите, касаещи правораздавателната дейност в областта на заповедното производство и по-конкретно защитата на правата на потребителите. В становището са представени две теми:

  • Кратък преглед в процесуалноправен аспект на развитието на съдебната практика при осъществяване на служебна проверка за неравноправни клаузи в потребителските договори и
  • Анализ на норми от националния процесуален закон, касаещи фингирано връчване на съдебни книжа.

Направен е преглед на извършената работа от ВКС и от съдилищата за създаване и уеднаквяване на съдебната практика по прилагане на националните процесуалните норми, с оглед извършване на ефективна служебна преценка за неравноправни клаузи в потребителските договори при съобразяване на тълкуването на СЕС на Директива 93/13, както и за участието на българските съдии при направените законодателни изменения през 2017 г. и 2019г. Предоставена е и информация за съществуващите в националния процесуален закон норми относно връчване на съдебни книжа и правните възможности, с които разполагат длъжниците за оспорване на издадени заповеди за изпълнение, които не са им били връчени лично.

Според тримата членове на Съдийската колегия е от изключително значение  при обсъждане на резултатите от проверката в България  всички членове на Комисията по петициите да придобият обективна представа за работата на българските съдии, тъй като този въпрос е ключов не само за доверието и независимостта на правосъдната система, но и за прекратяване на започналата срещу България наказателна процедура по този въпрос“.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.