Последни новини
Home / Законът / Президентът: Дарението има смисъл, когато е навреме и далече от камерите, другото е суета и популизъм

Президентът: Дарението има смисъл, когато е навреме и далече от камерите, другото е суета и популизъм

Defakto.bg

 Румен Радев призова депутатите да дарят и заплатите си за март

На среднощните призиви в парламента  към държавния глава да се откаже от възнаграждението, след като  депутатите и министрите ще работят без заплати до края на извънредното положение (13 май), президентът Румен Радев припомни, че вече е дарил месечното си възнаграждение в началото на кризата:

Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин.  За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите. Другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение – кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз„.

Цял ден вчера народните представители  лъкатушеха в намеренията си какви да са възнагражденията им за времето на  коронакризата – сутринта нямаше и следа от намерение за дарителство.   ГЕРБ предлагаше заплатите да се замразят на нивото от декември 2019-та година – малко над 3700 лева, левицата предлагаше мораториумът да е към декември  2016 г. или с 1000 лева по-малко.   Двайсет часа по-късно, се появи ново решение на управляващата партия – от 1 април до края на извънредното положение депутатите  и членовете на МС, включително и на политическите кабинети,  да дарят заплатите си  на здравното министрество. Като решението за дарителство не влияе на  актуализацията на депутатските заплати.  Както е известно  размерът на депутатските възнаграждения се  обновява на всеки 3 месеца и възлиза на тройния размер на средната заплата в обществения сектор.   От  началото на април,  основното месечно възнаграждение, без добавките на депутатите е  4248 лв.

Държавният глава коментира думите на Борисов от края на миналата седмица, че ако президентът не харесва извънредното положение, трябва да наложи вето. Радев напомни на премиера, че на решенията на Народното събрание президентът не може да налага вето и те се обнародват директно. Той отказа да коментира факта, че Борисов го сравни с „дърта свекърва“, с думите: „За други коментари по-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост.

„Изявлението си държавният глава направи пред журналисти, след като в Деня на здравния работник и Световния ден на здравето – 7 април, посети Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И.Пирогов“.

„Благодаря на всички лекари, медицински сестри и специалисти за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в „плен“ на болестта„, каза Радев. Посочи, че  благодарение на усилията на ръководството на болница „Пирогов“ в много кратки срокове лечебното заведение е успяло да изгради инфекциозно отделение със засилена дейност на дихателната му реанимация, а вчера е открита и лаборатория. Освен на ръководството на „Пирогов“ , благодаря и на дарителите, защото всичко това е направено основно с дарения, които вече надхвърлят 3,5 млн.лева, заяви Румен Радев и призова държавата да се намеси по-решително във финансов, организационен и материален аспект преди да е свършила пандемията.

Президентът не  отговори на въпроса, дали ще наложи вето на актуализацията на бюджета и на поправките в закона за извънредното положение: „Промените в Закона днес ги очаквам да постъпят в президентската институция. Когато ги разгледам, ще взема своето решение“.  Припомни, че заедно със здравните мерки, трябват и убедителни мерки за борба със социално  икономическата криза:  „Има вече прохождане за част от тези мерки, но все още сме далеч от желаното“.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.