Последни новини
Home / Законът / Радев не послуша Борисов: Решението за удължаване на извънредното положение до 13 май излезе в „Държавен вестник“

Радев не послуша Борисов: Решението за удължаване на извънредното положение до 13 май излезе в „Държавен вестник“

Defakto.bg

В днешния брой 33 на Държавен вестник е публикувано решението на парламента за удължаване на извънредното положение до 13 май т.г. Обнародвани са и новите правила за работа на Парламента в кризисна  ситуация.  На 3 април мнозинството в парламента  одобри удължаването на извънредното положение до 13 май.  Първоначално то беше обявено на 13 март за срок от един месец до 13 април.  Миналата седмица обаче Министерският съвет поиска ново удължаване на срока.

Това доведе до задочен сблъсък между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.  В изявление  Радев поиска обективна информация за необходимостта от удължаване на  извънредното положение. „Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.  Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза“, каза държавният глава.

Това вбеси премиера Борисов, който  „препоръча“ на президента да наложи вето, вместо да пита.  Но  уточни: „Ако държавният глава  наложи вето на решението на НС, ще изкарам депутатите на ГЕРБ от залата. „Да си гласуват, да уморим народа!“, заяви той.  Президентът  Радев „не се е вслушал в препоръките“  на премиера Борисов и „не е наложил вето“ на решението на парламента, макар че решенията на НС се обнародват директно в „ДВ“, без да минават през държавния глава.

В пленарна зала ГЕРБ предложиха удължаването на срока до 13 май, а от БСП поискаха извънредното положение да се удължи, но до  края на април. Не  беше прието. ВМРО също не одобриха идеята за още месец извънредно положение и също предложиха удължаването да е  30 април.  Но мнозинството не скърши волята на министър- председателя.

 

РЕШЕНИЕ

за допълнение на Решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 22 от 2020 г.), обн., ДВ, бр. 26 от 2020 г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България във връзка с Решение на Народното събрание за обявяване на извънредно положение от 13 март 2020 г. (ДВ, бр. 22 от 2020 г.) и с оглед препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със Заповед № Р-37 от 26 февруари 2020 г. на министър-председателя на Република България,

РЕШИ:

В Решението за работата на Народното събрание по РЕШЕНИЕ за удължаване на срока на обявеното извънредно положение

Народното събрание по предложение на Министерския съвет и на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България и във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19

РЕШИ:

  1. Удължава срока на обявеното с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. извънредно положение върху цялата територия на Република България до 13 май 2020 г.
  2. Възлага на Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 и в съответствие с чл. 57, ал. 3 от Конституцията на Република България.

Решението е прието от 44-то Народно събрание на 3 април 2020 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание: Цвета Караянчева

Подпечатано с държавния печат.

Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.