Последни новини
Home / Законът / Германското правосъдие разкри мащабна измама с поръчка за 10 милиона предпазни маски

Германското правосъдие разкри мащабна измама с поръчка за 10 милиона предпазни маски

Defakto.bg Германското правосъдие разкри мащабна измама с неосъществена доставка на близо 10 милиона предпазни маски за 15 милиона евро в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщи прокуратурата в Траунщайн, цитирана от Франс прес.
Две дистрибуторски компании – от Хамбург в Германия и от Цюрих в Швейцария, трябвало да доставят маските на властите в най-гъстонаселената германска провинция. Фирмите обаче станали жертва на измамници.  Те платили авансово близо 2 милиона евро по сметката на предполагаемо дружество-доставчик, но маските така и не пристигнали.

Щом измамата била разкрита, провинция Северен Рейн-Вестфалия, която платила вече 14,7 милиона евро на дистрибуторските компании, обаче успяла да си върне парите.
Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави, отбелязва АФП. Понякога се стига дори до разпри между страни-членки на ЕС, много от които забраниха износа на медицински материали или реквизираха запаси от подобни стоки, като Франция (БТА).

Европейската комисия още не може да предостави 1 милион теста за коронавирус, за които България е платила – това заяви на брифинг   в сряда премиерът Бойко Борисов  Той обеща, че в момента, в който дойдат тези тестове у нас, ще бъде тествано масово населението. „Те просто не съществуват на пазара. Физически ги няма“, каза премиерът.  Добави, че  България е платила за доставката на 5000 теста на Белгия, но там вече има закон първо тестовете да се осигурят за белгийските нужди. 

Японското правителство, чрез външния министър Тошимицу Мотеги, предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство „Авиган“, известно още като „Фавипиравир“, което ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус.  Това съобщи конституционият съдия Атанас Семов в Фейсбук.  „Честит съм, че семейната ми съдба е свързана с тази велика страна и нейния изумителен народ!“, добавя той.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.