Последни новини
Home / Законът / Гешев предлага заплатите на съдии, прокурори и следователи да бъдат замразени до края на годината (обновена и допълнена)

Гешев предлага заплатите на съдии, прокурори и следователи да бъдат замразени до края на годината (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Затова пък ще увеличават възнагражденията в Бюрото по защита към главния прокурор

Главният прокурор  Иван Гешев поиска от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в България. Както и на членовете на Висшия съдебен съвет, на „тримата големи“, на главния инспектор и на инспекторите от Инспектората. Да бъдат дадени и препоръки на административните ръководители от органите на съдебната власт за ползване на платения годишен отпуск от магистрати и служители по време на извънредното положение.   Съобщението е на пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

По-късно Прокурорската колегия очаквано единодушно гласува предложението на Главния, без да го коментира. В крайна сметка, то няма да има ефект върху възнагражденията – актуализации на заплатите в системата до края на годината не се и предвиждаха в бюджета.

Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение“,  е посочил Иван Гешев.

В тази връзка главният прокурор отправя предложения до Прокурорската колегия, която след разглеждане и произнасянето й на 08 април 2020 г., да ги внесе като извънредна точка в дневния ред на Пленума на ВСС на 09 април 2020 г., както следва:

На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ.  Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ.

На основание чл.30, ал.2, т.20 от ЗСВ, ВСС да отправи препоръки към административните ръководители на органите на съдебната власт да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие, съобразно утвърден график, с цел осигуряване на нормалното протичане на работния процес в органите на съдебната власт, както и по възможност да предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31.12.2020 г.

„Висшият съдебен съвет е органът, в чийто правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19“, е посочил още в предложението си главният прокурор.

На заседанието на Прокурорската колегия се получи разнобой – от публикуваното от прокурорския пресцентър се разбираше, че Гешев иска и отмяна на вече направената актуализация на заплатите от 1 януари. Пред Прокурорската колегия обаче бе изчетено друго – мораторумът да е, „считано от датата на вземане на решението“. А по този повод юристи напомнят, че намаляване на вече дадени заплати е възможно само като вид дисциплинарно наказание.

В крайна сметка на Пленума на ВСС ще се предложи мораториум върху увеличаването на сегашните възнаграждения до края на годината – но подобни актуализации и не се предвиждаха в бюджета.

Как се изчисляват възнагражденията в системата

В Закона за съдебната власт е фиксиран единствено размерът на минималните магистратски основни възнаграждения – на младшите съдии, прокурори и следователи. Той трябва да е равен на две средни основни заплати в бюджетната сфера. Оттам нататък за следващите нива възнагражденията нарастват по специален алгоритъм и се отразяват в специална таблица. От години насам тя не е публично оповестявана, въпреки многократни настоявания на журналисти.

Индексациите на възнагражденията в съдебната власт обаче по правило закъсняват, защото обичайно финансовият министър отказва корекции в бюджета по този параграф.

Последната индексация бе извършена на 30 януари с решение на Пленума на ВСС, като тя важи от 1 януари тази година.

Става дума за 20 позиции за магистрати, административни ръководители и техните заместници. Тогава бе представена и числеността на работещите в третата власт към края на 2019 г.

Общата численост е 14 259 човека, от тях магистрати – 4 204, над 9 000 служители. Средната работна заплата в системата е била 2 571 лв., като за магистратите тя е 4 697 лв., 1 625 лв. – за служителите.

В бюджета за тази година бе заложено увеличение с 10 % на заплатите на всички. Освен това общо увеличение от 1 януари бяха добавени и 100 лева към основните заплати на върховните нива в съдилищата и прокуратурите – ВКС, ВАС, ВКП и ВАП. Така основните максимални възнаграждения в системата станаха 4 968 лева. Към тях се добавят и парите за прослужени години – максимумът е 40 % отгоре, той се получава в горните нива.

На апелативно ниво основната заплата стана 4111 лв.. На окръжните нива има разделение, по закон. Така в Софийския градски съд, Административен съд – София-град, специализирания съд и прокуратура основните възнаграждения ще са  3676 лв.. А основните заплати в административните и окръжните съдилища и прокуратури вече са 3398 лв.. На районно ниво в Софийския районен съд и Софийска районна прокуратура те са 2985 лв., в останалите районни съдилища и прокуратури  – 2681 лв.

От 1 март с 50 лева бяха увеличени и парите за ранг. Така рангът „ВКС и ВАС“ ще е 400 лв., за „съдия в АС и прокурор в АП“ – 350 лв., а за „съдия в ОС и прокурор в ОП“ – 250 лева.

Извън тези са заплатите на председателите на двете върховни съдилища, главния прокурор, членовете на ВСС и на главния инспектор – те са равни на 90 % от възнаграждението на председателя на Конституционния съд (което пък е средноаритметично между заплатата на президента и на председателя на НС).

Що се отнася до днешната инициатива, преди три години  законът предвиди и специални „бонуси“ до 6 заплати годишно за магистратите и служителите в спецправосъдието. На останалите също се полагат поощрения за свръхнатовареност, но без посочен размер.  Интересно, дали главният прокурор възнамерява да замрази „бонусите“ в спецправосъдието и ще го предложи ли?

Заплатите в Бюрото по защита нарастват с до 8 %, считано от 1 януари

Направи впечатление, че Гешев предложи мораториум върху едни заплати и увеличение за други.

Така Прокурорската колегия, отново единодушно и без коментар изгласува и предложението му за „актуализация на заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор“. Както е известно, след последните промени в съдебния закон, това Бюро вече пази и застрашените прокурори и следователи.

Публични обяснения за увеличението и неговите размери не бяха дадени. От протокол на бюджетната комисия на ВСС обаче става ясно, че считано от 1 януари с до 8 % ще се увеличат възнагражденията на служителите в специализираните структури на Бюрото, назначени по Закона за МВР и на тези по трудови правоотношения. А с до 3 % на ръководните и експертни длъжности, работещи по служебно правоотношение.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.