Последни новини
Home / Законът / Консулът ни в Хага е отзован предсрочно, чака го дисциплинарно производство заради “такса” Коронавирус (допълнена)

Консулът ни в Хага е отзован предсрочно, чака го дисциплинарно производство заради “такса” Коронавирус (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата напомни на вицепремиера  Захариева, че носи отговорност,  ако не уведоми официално обвинението за случая

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева е прекратена задграничната командировка на консула ни в Хага Свилен Илиев.  Това потвърди на брифинг в  Министерсик съвет в сряда вицепремиерът и външен министър Екатерина Захарива.  Причината –  Илиев е въвел незаконно “такса”  “Коронавирус” за посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет за чужди. Случаите са  два, не са много, но случилото се е недопустимо и в грубо нарушение на законите, каза Захариева.

На 6 април във Външно получили  информация за въведената такса от консула в Хага.  От обясненията на Илиев  станало ясно, че ” таксата” била нужна, за да осигури предпазни заграждания пред консулската служба, въпреки че тя е ремонтирана през 2019 г.  и нямало необходимост  от допълнителни мерки.

„Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул. Решението и на Кариерната комисия и моето е командировката му веднага да бъде прекратена и той да бъде върнат веднага в София.  Ще процедираме според закона за държавния служител, закона за дипломатическата служба чрез образуване на дисциплинарно производство”,  посочи Захариева.  И добави, че предсрочното прекратяване на мандата е едно от най-сериозните наказания за един дипломат.

“Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева. Надява, че случилото се няма да се отрази на авторитета им.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.  Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ.  В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея.

Изненадващо в съобщение на държавното обвинение до медиите, след брифинга в МС, се казва, че до момента прокуратурата не е сезирана “с изнесената в средствата за масово осведомяване информация за  български гражданин, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, който събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството”.   Нещо повече на вицепремиера Захариева е напомнено, че “Съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението”.

В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното, посочват от прокуратурата.

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.