Последни новини
Home / Законът / Одобрена е национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г.

Одобрена е национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г.

Defakto.bg

Министерският съвет прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2020 г. Тя е разработена от четири министерства – на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика и на финансите, съобщи правителственият пресцентър.

Предложени са законодателни, институционални и организационни мерки, мерки за превенция, за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадалите от домашно насилие, както и мерки за контрол и оценка, се казва в съобещениеот. Според чл. 6, ал. 6 от Закона за защита от домашното насилие, средствата за финансиране  на задълженията по програмата  се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджетите на съответните министерства, определени в програмата.

Преди дни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова властите по света да вземат допълнителни мерки за защита на жените от домашно насилие в условията на социална и домашна изолация.   Той апелира за „алармиращи системи“ в аптеки и хранителни магазини, както и безопасни начини жените да търсят подкрепа и да пускат сигнали, без техните насилници да разберат.

„Насилието не е само по бойните полета“, заяви Гутериш във видео обръщение на няколко езика, подобен на призива му за прекратяването на конфликтите на света в условията на пандемията от COVID-19.
„За много жени и момичета заплахата е там, където те би трябвало да се чувстват най-безопасно – в собствените си домове. В последните няколко седмици социално-икономическият натиск и страховете нараснаха, и ние сме свидетели на глобално увеличение на домашното насилие“, предупреди генералният секретар на ООН.
Гутериш призова националните правителства да вземат превантивни мерки срещу домашното насилие върху жените, като тези мерки да са част от стратегиите им за справяне с епидемията.
В Индия вече има двоен скок на случаите на домашно насилие още в първата си седмица на карантината в страната, по данни на Националната комисия за жените.
Във Франция случаите на домашно насилие са нараснали с една трета в рамките на седмица от националната карантина на страната, съобщават френските власти. В Австралия пък отчитат 75% скок на онлайн търсене за подкрепа на жертви на домашно насилие.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.