Последни новини
Home / Законът / Колегиите на ВСС ще решават поотделно да има ли отпуски „насила“ на магистрати и служители (допълнена)

Колегиите на ВСС ще решават поотделно да има ли отпуски „насила“ на магистрати и служители (допълнена)

Defakto.bg

Заплатите в системата се „замразяват“, без да се намаляват, „тримата големи“ ще даряват парите си за заседания на МЗ

Пленумът на ВСС отказа днес да разглежда две от вчерашните предложения на главния прокурор Иван Гешев.

Инициативата му, подкрепена от Прокурорската колегия, бе в две основни насоки – да се наложи „мораториум“ върху актуализациите на заплатите на магистрати, служители, членове на ВСС, на „тримата големи“ и на Инспектората до края на годината – като форма на „пестене“ на държавни средства и помощ заради извънредната ситуация. В тази част Пленумът на съдебния съвет ще се произнесе по-късно днес.

Втората част от предложенията на Гешев бяха за отпуските на магистрати и служители, докато трае „положението“. А именно да се „препоръча“ на административните ръководители да използват правомощия по извънредния закон и да предоставят на съдии, прокурори, следователи, служители и без тяхно съгласие половината от размера на платения им годишен отпуск. А на онези, на които предстои пенсиониране през 2020 г., по възможност да се дава целият платен годишен отпуск, дори и „насила“. Днес Гергана Мутафова от Прокурорската колегия поясни, че след вчерашното им заседание помежду си са дискутирали дали въпросът за отпуските е в правомощията на Пленума или трябва да се решават от двете колегии поотделно. Прокурорската колегия смята, че е верен първият отговор.

Председателите на двете върховни съдилища бяха категорично на обратното мнение.

Председателят на ВАС Георги Чолаков обяви: „Двете точки за отпуските изобщо не трябва да се включват в дневния ред. Това не е правомощие на Пленума, защото не касае опериране с бюджетни средства, решението трябва да се вземе от всяка колегия поотделно“.

С 6 „за“ срещу 13 „против“ предложенията на Гешев за отпуските отпаднаха от дневния ред.

Пленумът, без възражения, реши да се „замразят“ заплатите в съдебната власт – и на служители, и на магистрати, и на членове на ВСС, и на Инспектората, и на „тримата големи“.

Подчертано бе обаче – това не означава, че сегашните, актуализирани от 1 януари възнаграждения на съдии, прокурори, следователи и служители ще се намалят, нито че ще се „връщат“ пари.

Председателят на ВАС Чолаков повдигна въпроса, че заплатите на „тримата големи“, на кадровиците и на главния инспектор – които вече са еднакви – не зависят от алгоритъма на актуализациите в Темида, а са по други формули. Подчерта, че ВСС не може да променя закона и предложи „тримата големи“ и главният инспектор до края на годината да не вземат допълнителните възнаграждения за участия в заседанията на ВСС и на негови комисии. Разбра се, че става дума за около 1 500 лева – вероятно, на месец.

Иван Гешев бурно подкрепи. Лозан Панов каза, че дарителството е въпрос личен и не търпи шумно оповестяване, като обвини главния прокурор в популизъм. От думите на председателя на ВКС също се разбра, че и той дарява.

Какво ще направи главният инспектор Теорода Точкова не е ясно – тя си беше тръгнала.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.