Последни новини
Home / Законът / Красимир Кънев до Кирил Ананиев: Здравните медиатори в сегрегираните ромски квартали също ca “на първа линия”

Красимир Кънев до Кирил Ананиев: Здравните медиатори в сегрегираните ромски квартали също ca “на първа линия”

Defakto.bg

Не само лекарите и  медицинските работници  са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията. В момента ежедневно най-малко 200 здравни медиатори работят в сегрегираните ромски квартали в 131 общини на 27 области в България.  Това казва председателят на БХК Красимир Кънев в открито писмо до здравния министър Кирил Ананиев и призовава  призовава Министерството на здравеопазването да включи здравните медиатори като бенефициенти на събираните по DMS кампанията средства, както и да ги подсигури с професионални лични предпазни средства.

Писмото:

Уважаеми господин Министър,

Приветстваме организираната от министерството DMS кампанията за набиране на средства за закупуване, наред с друго, на „лични предпазни средства с най-висок защитен клас“ за хората, които са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията с DOVID-19. През последните дни номерът за изпращане на дарителски СМС съобщения бе широко огласен не само от множество медии, но и в социалните мрежи, включително от редица популярни публични личности – актьори, певци и други общественици. Призивът на кампанията е за солидарност с медицинските работници и ние напълно го подкрепяме.

Не можем да не обърнем обаче внимание, че не само лекарите и по-общо – медицинските работници – са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията. В момента ежедневно най-малко 200 здравни медиатори работят в сегрегираните ромски квартали в 131 общини на 27 области в България.

Тези хора, също на „първа линия“ в борбата срещу епидемията, информират, успокояват и подпомагат някои от най-бедните и уязвими семейства. От една страна, немалко от тези най-бедни семейства нямат достъп до течаща вода и канализация.  През последните дни вече бяха идентифицирани случаи и в такива квартали, като например в Пещера и Смолян. От друга страна, много от здравните медиатори нямат осигурени лични предпазни средства. Усилията им имат немалко значение за предотвратяване на разрастването на епидемията. Не само сега, а по принцип, те са единствената връзка на много от изолираните в сегрегирани махали хора със здравната система и разчитаме на тях както да разпространяват информацията за предприетите мерки, така и да идентифицират евентуалните засегнати от заболяването своевременно. На някои места медиаторите достигат лично до 500-600 човека дневно. В моменти като този солидарността е важна и никой не бива да бъде забравян или изоставян.

Ето защо Ви призоваваме Министерството на здравеопазването да обмисли включването на здравните медиатори като бенефициенти на събираните по DMS кампанията средства, както и във всякакви други мерки на правителството за осигуряване на професионални лични предпазни средства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.