Последни новини
Home / Законът / Красимир Кънев до Кирил Ананиев: Здравните медиатори в сегрегираните ромски квартали също ca „на първа линия“

Красимир Кънев до Кирил Ананиев: Здравните медиатори в сегрегираните ромски квартали също ca „на първа линия“

Defakto.bg

Не само лекарите и  медицинските работници  са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията. В момента ежедневно най-малко 200 здравни медиатори работят в сегрегираните ромски квартали в 131 общини на 27 области в България.  Това казва председателят на БХК Красимир Кънев в открито писмо до здравния министър Кирил Ананиев и призовава  призовава Министерството на здравеопазването да включи здравните медиатори като бенефициенти на събираните по DMS кампанията средства, както и да ги подсигури с професионални лични предпазни средства.

Писмото:

Уважаеми господин Министър,

Приветстваме организираната от министерството DMS кампанията за набиране на средства за закупуване, наред с друго, на „лични предпазни средства с най-висок защитен клас“ за хората, които са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията с DOVID-19. През последните дни номерът за изпращане на дарителски СМС съобщения бе широко огласен не само от множество медии, но и в социалните мрежи, включително от редица популярни публични личности – актьори, певци и други общественици. Призивът на кампанията е за солидарност с медицинските работници и ние напълно го подкрепяме.

Не можем да не обърнем обаче внимание, че не само лекарите и по-общо – медицинските работници – са „на първа линия“ в борбата срещу епидемията. В момента ежедневно най-малко 200 здравни медиатори работят в сегрегираните ромски квартали в 131 общини на 27 области в България.

Тези хора, също на „първа линия“ в борбата срещу епидемията, информират, успокояват и подпомагат някои от най-бедните и уязвими семейства. От една страна, немалко от тези най-бедни семейства нямат достъп до течаща вода и канализация.  През последните дни вече бяха идентифицирани случаи и в такива квартали, като например в Пещера и Смолян. От друга страна, много от здравните медиатори нямат осигурени лични предпазни средства. Усилията им имат немалко значение за предотвратяване на разрастването на епидемията. Не само сега, а по принцип, те са единствената връзка на много от изолираните в сегрегирани махали хора със здравната система и разчитаме на тях както да разпространяват информацията за предприетите мерки, така и да идентифицират евентуалните засегнати от заболяването своевременно. На някои места медиаторите достигат лично до 500-600 човека дневно. В моменти като този солидарността е важна и никой не бива да бъде забравян или изоставян.

Ето защо Ви призоваваме Министерството на здравеопазването да обмисли включването на здравните медиатори като бенефициенти на събираните по DMS кампанията средства, както и във всякакви други мерки на правителството за осигуряване на професионални лични предпазни средства.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.