Последни новини
Home / Законът / СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да бъде извършена от контролните органи – Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

Поводът е необходимостта от мерки срещу  незаконното облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, които извършват спедиторски, куриерски и други подобни дейности за доставки на пратки на територията на столицата, се казва в съобщение на прокуратурата.

Към настоящия момент е установено, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19.

Проверката ще  продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.  Прокуратурата предупреждава, че ще се извършват контролни заявки за доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер.

При констатиране на порочни практики трябва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки на всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в  София.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила дългогодишното разследване срещу бившия социален министър от кабинета “Станишев” Емилия Масларова, съобщи …

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.