Последни новини
Home / Законът / Адвокат и биолог: Забраната за достъп до парковете и градини е опасна за здравето и противоконституционна

Адвокат и биолог: Забраната за достъп до парковете и градини е опасна за здравето и противоконституционна

Defakto.bg
Биологът и жалбоподател Вергил Стойнов и адвокат Ивайло Дерменджиев. Снимка bTV

„Забраната за достъп до паркове е абсурдна и противоконституционна“ –  така биологът Вергил Стойнов и адвокат Ивайло Дерменджиев мотивираха  пред bTV жалбата до Върховния административен съд срещу заповедтта на здравния министър за тотална забрана на достъпа до  паркове и  градини.

Под заглавие „ Столичанин поиска от ВАС да отмени пълната забрана на здравния министър за посещения в паркове и градини“  в сряда Де Факто информира за внесената от  биолога Вергил Стойнов уникална жалба за отмяна на министерския акт във време на извънредно положение.   Сред множество аргументи, изложени в нея, се открояват   съображенията за   незаконосъобразност, неправилност и  неконституциосъобразност.  „Наложеното ограничение създава обективни предпоставки за значително и трайно увреждане на здравето на граждани, чрез понижаване на техния имунитет„, казва Вергил Стойнов.

Жалбата,  подготвена от адвокатски екип на кантората  „Симеонов и Дерменджиев“ (S&D), вече е получила входящ номер,  очаква се съдът да определи размера на съдебната такса, научи Де Факто.

В предаването “ Лице в лице“  жалбоподателят Стойнов  обясни, че през вековете именно разходките на слънце са препоръчвани при лечението на грипни заболявания. Душевен комфорт и природа –  това е била профилактиката.  Изведнъж се появява забрана за това най-елементарно човешко право. Обездвижването води до много проблеми и  намалява имунната защита“ , заяви Стойнов.   Категоричен е, че тезата му може да се докаже с  научни факти.  В жалбата си до ВАС той  иска  съдът да допусне  комплексна медицинска експертиза  в състав от вирусолог, епидемиолог и психолог, на база известните официални медицински данни, да отговорят на въпроса дали оспорваната забрана е адекватна защита или оказва неблагоприятно въздействие както върху физическото здраве, така и върху емоционалното състояние на хората.

Според него,  парковете няма как да се превърнат в инкубатор на зарази, защото вирусът не може да издържи на слънце. Определи като невярно твърдението, че COVID-19 може да издържа с дни по метални повърхности.  Не е доказано и че COVID-19 се предава от дръжки на врати и т.н. Досега в човешката история няма нито един случай да се вкарва цялото човечество вкъщи. Това с дръжките и с цялата система да затворят хората е новост – това е експеримент върху човечеството.“, каза още Вергил Стойнев.

Един от най-важните въпроси, които ще бъдат обсъждани в съда са свързани с юридическите параметри на издадения от министъра акт.  Адвокат Ивайло Дерменджиев напомни, че  Законът за извънредното положение е приет в рамките на Конституцията. Министърът на здравеопазването е в правомощието си да издава административни актове, наредби, заповеди и др., но в никакъв случай той не може да ограничава конституционни права.  „Вярно е, че чл. 57 Конституцията допуска временно ограничаване на основни права, каквото е и правото на придвижване в условия на извънредно положение, но това може да става единствено със закон“, заяви адвокатът. Даде пример за непредсказуемост на забраните в съответните министерски  актове и последиците от това:

“  От Владая до Железница подстъпите към Витоша са забранени. Защо планината се тълкува като парк, а  според  Закон за устройство на територията парк има само в населено място. Витоша е до София и по-голяма като територия от столицата,  нещо което прави опасността от зараза  по-малка от тази в града“,  посочи адвокатът.

Напомняме, че столичанинът не оспорва онази част от забраната на министъра, която ограничава достъпа до спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.