Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е била ” пробита”

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е била ” пробита”

Defakto.bg

Това е гьобелсова саморазправа с всички неудобни чрез абсолютно умишлени лъжи, коментира  бившият правосъден министър  Христо Иванов

Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е  била пробита и достъпвана неправомерно и манипулирана”. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред  БНТ по повод прекратения договор на ВСС с фирмата за системата за случайно разпределение на делата заради нейната уязвимост.

” Много са възможностите, хипотезите.  Това би следвало да се установи от разследването. С подобна SQL инжекция е атакувана и Националната агенция за приходите, само че там атаката е била успешна”, заяви той.  Обясни, че на вчерашното заседенаие на ВСС ” задълбочено и в детайли е коментиран въпроса.

„Целта на Доклада за системата за случайно разпределение на делата е да тества системата за рискове и предизвикателства за сигурността на системата. Той показва висока уязвимост на системата от външни влияния.  Имаме задълбочена информация. Надявам се да не сме засегнали обществени я интерес. Голяма част от дебата беше публичен, а друга част беше закрита, за да няма провокация към лица, които биха искали да манипулират системата“, посочи той.  От думите му стана ясно, че е обсъждано и какво трябва да разследва прокуратурата по образуваното досъдебно производство.  „Споменавахме няколко пъти в дебата какви действия може да предприеме наблюдаващия прокурор. Техническа експертиза ще установи пробивите в системата назад във времето“.

„Имаше една интервенция в системата през 2016 г. с SQL инжекция. Приема се, че тя не е била успешна. Няма данни обаче дали в последствие са правени нови опити. Експертите заявиха, че с SQL инжекция е атакувана и базата данни на НАП, но в този случай опитът е бил успешен. Най-тежката работа в разследването е установяването на връзката на техническите устройства с конкретни лица.  От страна на разработчика не са открити данни да са оставени отворени задни врати. Тази система е внедрявана почти на крак, създавала се усещане, че се е действало на парче”, каза още правосъдният министър.

Кирилов не споменава имена на конкретни отговорни за проблема  за разлика от главния прокурор Иван Гешев, който преди да е приключило разследването обяви случаят за   “коронавирус в съдебната система” и посочи  виновните:  “Виждам как през 2015 г. под натиска на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, на Калпакчиев, се създава една централизирана система от една фирма”.  Не пропусна и името на председателя на ВКС Лозан Панов от когото щял да иска обяснения.

Христо Иванов: И Цацаров е гласувал за тази система

 “Това, което наблюдаваме, е една  гьобелсова саморазправа с всички неудобни чрез абсолютно умишлени лъжи”, коментира  Христо Иванов пред БНР.

Аз не съм настоявал за тази система по никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. Гешев цитира имена, но не и факти. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал, няма нито един факт. Тази система е приета на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест г-н Цацаров е гласувал “за” тази система, заяви Иванов.

Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015 година, може да си спомни какви бяха отношенията между мен и мнозинството на ВСС и Цацаров.  Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск, в резултат на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било, е абсолютна пародия, допълни той.

Няма нито един цитат, който да подкрепя тезата, че аз съм натискал за тази система, и това е така, защото абсолютно не ме е интересувала тази система. Интересувала ме е старата система, която наистина беше пробита и това беше установено с доклад, който е публичен. За разлика от сегашния, който го крият, защото ще се види, че изводите, които правят, са спекулация и че абсолютно умишлено внушават истерия. Което е тотална безотговорност, заяви бившият министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите от ОСА предлагат на президента да наложи вето на “наказателната репресия” за „споделено пътуване“.

Обединение на свободните адвокати (ОСА) изпрати предложение до  държавиня глава Румен Радев да наложе вето …

Поправка в закона за равен статут на държавни и частни болници мистериозно изчезва по пътя от МС до НС

При гласуването на промените в Закона за обществените поръчки, управляващите утвърдиха възможността да се плаща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.