Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е била “ пробита“

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е била “ пробита“

Defakto.bg

Това е гьобелсова саморазправа с всички неудобни чрез абсолютно умишлени лъжи, коментира  бившият правосъден министър  Христо Иванов

Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е  била пробита и достъпвана неправомерно и манипулирана“. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред  БНТ по повод прекратения договор на ВСС с фирмата за системата за случайно разпределение на делата заради нейната уязвимост.

“ Много са възможностите, хипотезите.  Това би следвало да се установи от разследването. С подобна SQL инжекция е атакувана и Националната агенция за приходите, само че там атаката е била успешна“, заяви той.  Обясни, че на вчерашното заседенаие на ВСС “ задълбочено и в детайли е коментиран въпроса.

„Целта на Доклада за системата за случайно разпределение на делата е да тества системата за рискове и предизвикателства за сигурността на системата. Той показва висока уязвимост на системата от външни влияния.  Имаме задълбочена информация. Надявам се да не сме засегнали обществени я интерес. Голяма част от дебата беше публичен, а друга част беше закрита, за да няма провокация към лица, които биха искали да манипулират системата“, посочи той.  От думите му стана ясно, че е обсъждано и какво трябва да разследва прокуратурата по образуваното досъдебно производство.  „Споменавахме няколко пъти в дебата какви действия може да предприеме наблюдаващия прокурор. Техническа експертиза ще установи пробивите в системата назад във времето„.

„Имаше една интервенция в системата през 2016 г. с SQL инжекция. Приема се, че тя не е била успешна. Няма данни обаче дали в последствие са правени нови опити. Експертите заявиха, че с SQL инжекция е атакувана и базата данни на НАП, но в този случай опитът е бил успешен. Най-тежката работа в разследването е установяването на връзката на техническите устройства с конкретни лица.  От страна на разработчика не са открити данни да са оставени отворени задни врати. Тази система е внедрявана почти на крак, създавала се усещане, че се е действало на парче“, каза още правосъдният министър.

Кирилов не споменава имена на конкретни отговорни за проблема  за разлика от главния прокурор Иван Гешев, който преди да е приключило разследването обяви случаят за   „коронавирус в съдебната система“ и посочи  виновните:  „Виждам как през 2015 г. под натиска на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, на Калпакчиев, се създава една централизирана система от една фирма“.  Не пропусна и името на председателя на ВКС Лозан Панов от когото щял да иска обяснения.

Христо Иванов: И Цацаров е гласувал за тази система

 „Това, което наблюдаваме, е една  гьобелсова саморазправа с всички неудобни чрез абсолютно умишлени лъжи“, коментира  Христо Иванов пред БНР.

Аз не съм настоявал за тази система по никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. Гешев цитира имена, но не и факти. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал, няма нито един факт. Тази система е приета на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 7 май 2015 година, единодушно. И не просто единодушно, а с участие на Сотир Цацаров. Тоест г-н Цацаров е гласувал „за“ тази система, заяви Иванов.

Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015 година, може да си спомни какви бяха отношенията между мен и мнозинството на ВСС и Цацаров.  Идеята, че аз съм бил в състояние да окажа натиск, в резултат на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било, е абсолютна пародия, допълни той.

Няма нито един цитат, който да подкрепя тезата, че аз съм натискал за тази система, и това е така, защото абсолютно не ме е интересувала тази система. Интересувала ме е старата система, която наистина беше пробита и това беше установено с доклад, който е публичен. За разлика от сегашния, който го крият, защото ще се види, че изводите, които правят, са спекулация и че абсолютно умишлено внушават истерия. Което е тотална безотговорност, заяви бившият министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.