Последни новини
Home / Законът / Обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев – под „домашен арест“ и с електронна гривна

Обвиненият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев – под „домашен арест“ и с електронна гривна

Defakto.bg

Прокуратурата ще протестира

Софийският градски съд е заменил задържането под стража на Йоан Матев със следващата по тежест мярка „домашен арест“, съобщиха от СГС. Освет това подсъдимият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. в Борисовата градина Матев ще носи и електронна гривна за проследяване.

Дотук се стига заради нарушения поради извънредното положение ритъм на съдебните заседания на първата инстанция, както и заради наложителен разпит по видеоконферентна връзка разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия  ивъведеното положение в България може да не се състои скоро. Но най-вече – Йоан Маген е в ареста от 22 февруари 2017 г., което е повече от три години зад решетките без присъда.

„До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение. Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд“, добавят от Софийския градски съд.

На 2 юни 2015 г. Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в Борисовата градина, повече от година и половина по-късно за престъплението бе задържан Йоан Матев. Той бе предаден на съд за убийство, но по текста за непълнолетните, тъй като към онзи момент е бил навършил 18 г.

Прокуратурата ще протестира изменението на мярката, реагираха оттам. Делото е в съда от ноември 2017 г., в хода на производството защитата е поискала разпит на нови 20 свидетели, което е прието от съда, обявява обвинението. Същностният мотив обаче е, че подсъдимият дълго време се е укривал, както и тежестта на извършеното деяние.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.