Последни новини
Home / Законът / Промените за годишните финансови отчети влязоха в приоритетното законодателство

Промените за годишните финансови отчети влязоха в приоритетното законодателство

Defakto.bg

Промени в Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, свързани с облекчаването на подаването на годишните финансови отчети и тяхното обявяване, влязоха сред “приоритетното” законодателство. Както е известно, със свое решение парламентът обяви, че до края на извънредното положение ще разглежда само проекти на актове, свързани с “положението” и отмени пленарния парламентарен контрол. С уговорката, че работата на парламентарните комисии продължава.

Но последваха и “по-строги” мерки срещу разпространението на коронавируса в самия парламент, комисиите заседават без външни лица – освен заинтересованите, като голяма част от заседанията им се предават онлайн.

Така в понеделник правната комисия се събира, за да обсъжда за второ четене внесения от Красимир Ципов и група от ГЕРБ проект, който предвижда при подаването на годишните финансови отчети и на годишните доклади за дейността малките и средни предприятия вече да не се представят протоколи от общи събрания, покани за свикванията им и т.н., а само една декларация, подписана от заявителя. Като поправката трябва да започне действа от деня на обнародването й – като мярка срещу натрупаните, но необработени и необявени заявления за ГФО в Агенцията по вписванията. Затова ще се прилага и спрямо “неприключилите производства по подадени заявления за обявяване на ГФО”.

Другата съществена промяна, която обаче трябва да задейства от 1 януари 2022 г., въвежда единен софтуер “Единна входна точка”, като ГФО и отчетите за дейността ще се подават само еднократно по електронен път до централизирана информационна система, а данните ще се ползват от Националната агенция за приходите (НАП), Агенцията по вписванията (АВ) и Националния статистически институт (НСИ). От този момент нататък ще отпаднат и таксите за подаване на ГФО – в момента 40 лева, ако са на хартия, и 20 лева, като са подадени електронно.

Проектът е внесен на 27 февруари, приет на първо четене на 12 март, срокът за предложения е бил до 19 март. Докладът за второ четене е бил готов на 24 март.

Че той вероятно ще стигне до пленарна зала по време на извънредното положение подсказва и друг факт – също в понеделник ресорната енергийна комисия се събира за ново обсъждане на отложените промени в Закона за енергетиката,  които уреждат как “Булгаргаз” ще върне 150-те млн. лв. на клиентите си, след като договори по-ниска цена на руския газ със задна дата. За битовите потребители се предлага възстановяване на пари чрез приспадане на надвзетата сума в следващата фактура или чрез преизчисляване на изравнителната сметка (за тези, които плащат прогнозни сметки).

Проектът бе в дневния ред на НС за второ четене още в понеделник, но бе отложен заради много протести на бизнеса по частта за връщането на пари за промишлените клиенти.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.