Последни новини
Home / Гостува ни / Радев: Президентът и българите не са публика, която ежедневно аплодира премиера

Радев: Президентът и българите не са публика, която ежедневно аплодира премиера

Defakto.bg

 Всяка власт се нуждае от коректив, особено когато сама е решила да обяви извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и на съдебната власт, заяви прдържавният глава

 „Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Не е време за  емоция, избухвания и сърдити пози. В този спектакъл няма да участвам. Това заяви президентът Румен Радев  в интервю за bTV.

„Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито българският народ са публика, от която се очакват по всяко време аплодисменти“, заяви Румен Радев  в отговор на въпрос за отношенията с министър-председателя.

Държавният глава подчерта, че всяка власт се нуждае от коректив, особено когато е взела решения и то самостоятелно за обявяване на извънредно положение, когато на практика е блокирана работата на парламента и съдебната власт, а „критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалени от масовия страх“. „Премиерът е опитен и обигран политик, но не приемам да гради образа си на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, с морги, с масови гробове“, заяви Румен Радев. Той посочи, че не бива кризата да се управлява единствено чрез паника и страх. Приоритетът на кабинета винаги са били инфраструктурните проекти, а трябва повече да инвестираме в човешкия капитал и хората. Ако бяхме давали повече средства за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност в настоящата ситуация, заяви още държавният глава.

„Има опасност хаосът при излизане от строгите мерки да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при влизането в извънредното положение“, заяви президентът и добави, че когато се говори за социални и икономически мерки, те трябва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. В момента няма безвъзмездна подкрепа за най-нуждаещите се хора и  домакинства, въпреки препоръки в тази насока на международни институции и световни експерти. Президентът отбеляза, че редица държави отдавана са въвели масови мерки, които са обхванали самоосигуряващи се, хора с надомни занятия, културни дейци, малки и средни предприятия, а България изостава в това отношения. Най-застрашените домакинства и хора трябва да бъдат подпомогнати категорично например чрез ваучери за храна и минимални обезщетения. По думите на Румен Радев, без спешни мерки, каквито са предприели други държави, има риск възстановяването на българската икономика да отнеме по-дълго време, а така България ще загуби конкурентоспособност. „Ако изпаднем в рецесия и други държави „дърпат“ мощно напред, ще се случи масова емиграция, а за мен това е най-лошият сценарий”, посочи Румен Радев.

Президентът припомни, че още в началото на кризата е призовал за спешно преразглеждане на финансовите и инвестиционни приоритети. „Има резерв, който интересно защо правителството към момента не обсъжда. Въпросът е важен, защото това определя и лимита на заема, който ще изтеглим и дали ще стигне 10 млрд. лв. и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, каквито има, и да държим заема по-нисък“, заяви Румен Радев. По думите на президента активността на работодателите и работниците ще покаже ефективността на мярката 60/40.

„Нека мислим за психическото здраве и имунитета на хората“, заяви Румен Радев. Той призова за баланс при въвеждане на рестрикциите и посочи, че някои от ограниченията са непосилни, което може да доведе до омаловажаване и тяхното неспазване. Затова трябват ясни правила за управляемо и безопасно излизане от настоящото положение. По думите на държавния глава, когато се цитират препоръки на Световната здравна организация за налагане на изолация, трябва да се цитират и тези за масово тестване и проследяване на контактите на заразените с КОВИД-19. „Ние изтървахме момента за тестване“, заяви Румен Радев.

Според Румен Радев страната ни щеше да бъде много по-подготвена за настоящата криза, ако са били приложени Законът за защита при бедствия и използван Националният план за готовност за грипна пандемия. „Ако той беше спазен, ние щяхме да влезем много по-подготвени в тази криза с реално  управление, защото над националния щаб стои вицепремиер, всички заместник министри, не само експерти и лекари от широк спектър, но икономисти и т.н, за да имаме общ поглед, ясна йерархия, комплекс от мерки“, каза Румен Радев. Президентът отбеляза обаче, че нацията ни е показала, че българите могат да бъдат съпричастни, солидарни и решителни в името на човешкия живот, заяви още президентът.

Самите народни представители допуснаха многократно да бъдат управлявани чрез команди и до „доброволното“ отказване от заплати се стигна по команда на премиера Борисов, заяви президента Радев и допълни, че именно това прилича на „шашкане във всички посоки“. По думите на президента, депутатите са превърнали моралния, индивидуален и свещен акт на дарителството в политически фарс.

Президентът посочи, че трябва да се помисли за нов ефективен модел за управление на кризи, както и за модел за социално и икономическо възраждане, което ще бъде тема на заседание на КСНС. „Трябва да  използваме тази инерция от обединението на нацията, за да можем да достигнем бързо до преодоляване на всички социални и икономически негативи и да вървим много по-нагоре“, допълни президентът.

Отдавна е проблем, че едрият бизнес стана приоритет на Българската банка за развитие, която е създадена да кредитира малкия и среден бизнес, заяви още Румен Радев в отговор на въпрос. По думите му, освобождаването на изпълнителния директор и борда на ББР е „правосъдие в ефир“ и „прах в очите на хората“, който няма никакво значение, след като вече е утвърден скандалният заем. „Най-важно е какво ще каже прокуратурата и дали изобщо ще каже нещо“, допълни държавният глава. Радев изрази опасения, че целият проблем ще спре до ниво борд и ръководство на банката, както се случи и с Комисията по хазарта, за която се оказа, че „никой нито я назначава, нито я контролира“.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.