Последни новини
Home / Законът / Шефката на Българския фармацевтичен съюз е с обвинение, че заблуждава и сее паника в обществото

Шефката на Българския фармацевтичен съюз е с обвинение, че заблуждава и сее паника в обществото

Defakto.bg

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е обвинена от Софийска районна прокуратура по чл. 326 от Наказателния кодекс заради нейни интерювата пред БНР и БНТ.   Това бе потвърдено и от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

„Във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение – А.Ст., председател на Българския фармацевтичен съюз, е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК.  С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо А.Ст. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв. Обвинението е заради изказаното от Стоименова мнение, че има опасност за недостиг на лекарства. „Разследването е под надзора на Софийската районна прокуратура и продължава“, се казва в съобщението.

Според текста на чл. 326 от НК ,  който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.  Заради ветото на президента,  депутатите се отказаха от  завишената глоба от 10 000 до 50 000  за „невярната информация за заразни болести“, запазиха обаче отговорността за  неверните повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

За привличането й към наказаталена отговорност най-напред съобщи самата Стоименова в изявление до медиите.

„Днес, 10 април 2020 г., получих обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с мои интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с Covid-19. В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси,   презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол“, казва Стоименова.

Според Стоименова да се приравни даването на обективна информация за възможни проблеми в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове.

„Ако следваме „логиката“ на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика“, обяснява Стоименова. Тя допълва, че всяко нейно послание, твърдение и предположение в медиийните й изяви почива на 25-годишния й опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.