Последни новини
Home / Законът / 8 446 електронни свидетелства за съдимост издадени през март

8 446 електронни свидетелства за съдимост издадени през март

Defakto.bg

Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието е издало 8 446 бр. електронни свидетелства за съдимост за месец март 2020 г. От тях 1053 са предоставени по заявления на граждани, а 7 393 бр. са поискани по служебен път от различни администрации, съобщиха от МП.

За сравнение, през март 2019 г. са издадени общо 6 692 бр. електронни свидетелства за съдимост, от които  591 на граждани и 6 173 бр., поискани по служебен път.

Сред основните причини за увеличените електронни заявки е въведеното извънредно положение и въведените с него ограничения. За издаване на електронно свидетелство за съдимост обаче се изисква наличието на квалифициран електронен подпис.

Проблемът със свидетелствата за съдимост бе специално разгледан и от Съдийската колегия на ВСС след получени жалби и сигнали. По този повод колегията разпореди на районните съдилища да продължат да издават и хартиени свидетелства.

Още от съобщението на Министерството на правосъдието:

„Статистиката показва, че заявките на граждани за получаване на електронни свидетелства за съдимост са се увеличили почти двойно през изминалия месец в сравнение със същия период през миналата година. Наблюдава се увеличение и на заявените по служебен път свидетелства от административните органи, които в условията на извънредното положение активно продължават дейността си по производства, в които се изисква информация за съдебния статус на гражданите, с което ги улесняват в максимална степен и съдейства за спазването на социалната дистанция и за намаляване от риска при обслужването на гише.

Министерството на правосъдието напомня, че електронно свидетелство за съдимост може да се заяви от всеки български гражданин, роден в България, за когото не са съставяни бюлетини за съдимост, в т.ч. и бюлетини за наложено административно наказание по чл.78а от НК.

Изискването е гражданинът – заявител да притежава квалифициран електронен подпис, издаден от български доставчик на удостоверителни услуги, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се идентифицира, тъй като електронно свидетелство за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, с цел превенция срещу злоупотреби.

На сайта на Министерство на правосъдието cs.mjs.bg има и подробни указания за използването на електронната услуга.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен подпис, могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в българското консулство в съответната държава. В този случай, в улеснение на нашите съграждани, МП си сътрудничи с МВнР, по силата на сключено междуведомствено споразумение.

Централно бюро „Съдимост“, към Министерството на правосъдието издава за нуждите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна заявка“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.