Последни новини
Home / Законът / Нова заповед удължи забраната за влизане в парковете до 13 май, полицейска блокада на три столични квартала, от неделя предпазните маски – отново задължителни (допълнена)

Нова заповед удължи забраната за влизане в парковете до 13 май, полицейска блокада на три столични квартала, от неделя предпазните маски – отново задължителни (допълнена)

Defakto.bg

Ген. Мутафчийски иска задължително носене на маски, Йордан Цонев – да се ограничи „за малко“ свободата на словото

С нова заповед здравният  министър Кирил Ананиев удължи до края на обявеното извънредно положение спазването на противоепидемични мерки на територията на цялата страна връзка с разпространението на Covid-19.  От неделя предпазните маски отново ще бъдат задължителни, обяви в събота на брифинг премиерът Борисов.

Продължава да важи забраната за посещаване на градски паркове, както и  изискването хората на възраст под 60 години да не посещават хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 сутринта.
До 13 май остават затворени всички училища и детски градини.

Остават затворени заведенията и търговски центрове, като в настоящата заповед се посочва, че се допуска в МОЛ-овете да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в това число дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Остава ограничено влизането и излизането от областните градове.  Заповедта –  тук.

От неделя предпазните маски отново ще бъдат задължителни, обяви в събота на брифинг премиерът Борисов. Вече има и заповед на здравния министър за това от днес. Мярката важи от 12 до 26 април.

Точно един ден продължи задължителното носене на предпазни маски  на открити и закрити обществени места миналия път, когато  здравния министър на 30 март издаде и на следващия съд отмени  заповедта си за това. 

Задължително носене на маски и по-строг контрол срещу струпването на хора поиска сноши  началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.   В интервю пред БНТ Мутафчийски заяви, че  след 3 седмици на добри резултати сега сме на път да се провалим, ако хората спрат да спазват мерките за ограничаване на заразата от коронавирус. Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък обяви, че „може да се лишим за известно време и от свобода на словото и да замълчим.“

„Икономиката може да бъде възстановена, загубеният човешки живот – не. Правото на живот е основно човешко право. Ако трябва да съхраним живота на една група от нашето общество, ние другите трябва да се лишим от определени човешки и граждански права“, заяви Цонев в продължение на позицията на Мутафчийски.

В  синхрон още снощи в столицата бе разгърната мащабна акция на полицията за спазването на мерките  разпространението на коронавируса.

Към 21 часа снощи бяха блокирани няколко столични квартала – „Христо  Ботев“, „Факултето“ и част от „Орландовци“.  Изграждат се контролно-пропускателни пунктове, общо над 60, като ще се пропускат само хора, които отиват на работа или се връщат от работа, или по други уважителни причини.

Очаква се блокадата да продължи  по Цветница и Великден.

Еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

„Ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 375 лева за родителите, които ползват неплатен отпуск . Помощта ще се отпуска, когато двамата родители или самотният родител използва неплатен отпуск минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи, когато са изчерпили възможността за платен отпуск“.

Това съобщи на брифинг в  събота в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя посочи, че са отделени 20 милиона лева, които биха стигнали за 55 хиляди семейства.

Подоходният критерий е 610 лева месечно на човек от семейството.

По думите ѝ още следващата седмица ще бъде налична помощта, най-късно от вторник (14 април) ще може да се кандидатства по тази мярка.

„С тази мярка подкрепяме работещите родители, тези родители, които в момента нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си“, обясни министър Сачева.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.