Последни новини
Home / Законът / Министър Ананиев забрани работата на кооперативни пазари и борси за цветя на Цветница. И не само.(Глоби)

Министър Ананиев забрани работата на кооперативни пазари и борси за цветя на Цветница. И не само.(Глоби)

Defakto.bg

 

Преустановява се функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси на Цветница – 12 април,  и от 16 април до второ нареждане. Това е посочено в поредно уточение на заповед на здравния министър от 11 април събота.  От понеделник  до сряда те ще бъдат отворени, като дотогава търговците могат да реализират своята продукция, в т.ч и бързо развалящите се стоки и продукти, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция, пише в заповедта.

Това обаче е крайният срок, до който борсите и пазарите ще работят. След това –  от 16 април, четвъртък, кооперативните пазари и цветните борси отново ще бъдат затворени, но този път до второ нареждане, тоест по преценка на Ананиев. Цялата заповед тук

От днес е в сила разпореждането за задължително носене на защитни маски или друго средство, покриващо носа и устата,  като срокът на задължението претърпя промяна –  от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително, а не както първоначално бе посочено до 13 май.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.), се казва в заповед № РД-01-197/11.04.2020 г., публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването.

В документа се уточнява, че обществени са още местата и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Вчера столичната полиция затвори временно Женския пазар заради неспазване на противоепидемичните мерки.  До решението се е стигнало след консултация със Столичната община, съобщава БНР.  Ще бъдат преустановени абсолютно всички търговски дейности в района на пазара. От вчера сергиите на Женския пазар са оградени, обособени са вход и изход и се пропускат определен брой хора.

Административнонаказателни разпоредби по Закона за здравето
Чл. 209а. (Нов – ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение) (1) (Изм. – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.
(3) Нарушенията по ал. 1 и 2 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини.
(4) Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.
Наказателен кодекс: Ако нарушението носи белезите на престъпление, може да се приложи новия чл. 355,  ал.2 от Наказателния кодекс, който предвижда  лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.