Последни новини
Home / Законът / Над 500 членове на ФОБА до Бойко Борисов: Адвокатите не се нуждаят от милостиня, а от реституция на законността!

Над 500 членове на ФОБА до Бойко Борисов: Адвокатите не се нуждаят от милостиня, а от реституция на законността!

Defakto.bg

В  гневно  отворено писмо до премиера Бойко Борисов  и председателя на  Народното събрание Цвета Караянчева над 500 адвокати, част от Фейскбук общността на българските адвокати заяват, че  не се нуждаят от милостиня , а от реституция на законността. Заради обстоятелството, че  адвокатската професия остана извън мерките за подкрепа, адвокатите напомнят, че извънредното положение предполага равно третиране от държавата на всички засегнати групи от обществото и недискриминация по професионален признак.  “ В редица държави адвокатите бяха директно подкрепени с отпускане на средства, освен другите мерки за подпомагане, защото правителствата им осъзнават, че тази част от обществото, освен че не са „маргинали“, са и изрядни данъкоплатци, формиращи не малка част държавния бюджета“, се казва в писомото.

Гилдията е засегната от  думите на премиера:  „Айде бе! Сега и на адвокатите ли ще трябва да даваме пари!?!  Те нямат ли си ? „, като този път адвокатите са категорични –  ако и този път не бъдат чути, след извънредното положение, ще преминат към ефективни стачни действия в цялата страна.   „Адвокатите нямат нужда от милостиня“, казват те, а компенсациите за които настояват, се изразяват в отложени срокове за подаване на данъчни декларации до 30.06. 2020г и за внасяне на дължимите данъци и осигуровки до 30.09.2020 г, както е предложил в нарочно писмо ВАдвС и, така както беше отложен срока за деклариране и плащане на други правни субекти“.

 

Ето и цялото писмо:

 

 

 

                                          О Т В О Р Е Н О  П И С М О

                         от група адвокати, членове на ФОБА

 

Уважаеми г-н Министър – председател,

 

 

Във връзка с Ваш отговор на журналистически въпрос от 10 април 2020г. дали ще бъдат подпомогнати със съответните социални мерки в кризата по време и след въведеното в страната извънредно положение и адвокатите, след като бяха отпуснати средства за самоосигуряващите се артисти, а именно : „Айде бе! Сега и на адвокатите ли ще трябва да даваме пари!?!  Те нямат ли си ?“ – ние, като част от българските адвокати и членове най – голямата неформална  адвокатска общност в България – ФОБА, изразяваме своето силно възмущение от цялостното отношение на държавата към нашата гилдия, в лицето на изпълнителната и законодателната власт и лично във Ваше лице, както и относно изказване на министъра на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, че Адвокатурата е призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси и това е уредено в най-висшия нормативен акт на държавата, а именно – Конституцията. При установеното със закон извънредно положение, съдилищата бяха затворени и правораздаването отложено за неизвестен период от време. По този начин бяха поставени под „принудителна карантина“ и адвокатите. Имунната система на обществото се изгражда от силна и независима съдебна власт, а адвокатите често са последната преграда на обществото пред произвола и несправедливостта. В този смисъл, считаме че пренебрежителното отношение и пълното неглижиране на проблемите от страна на държавата относно адвокатите е посегателство срещу цялото общество!

Извънредното положение предполага равно третиране от държавата на всички засегнати групи от обществото и недискриминация по професионален признак, а безспорно Адвокатурата е засегната значително от въведените ограничителни мерки.   Първо, защото достъпът до съдилищата на практика е преустановен, а голяма част от адвокатските кантори затворени и, второ: в страната има над 6000 адвокати, които предоставят услуги в бюрата за правна помощ и, на които на практика държавата заплаща унизително ниски, възнаграждения и поемат основната тежест в момента.

В редица държави адвокатите бяха директно подкрепени с отпускане на средства, освен другите мерки за подпомагане, защото правителствата им осъзнават, че тази част от обществото, освен че не са „маргинали“, са и изрядни данъкоплатци, формиращи не малка част държавния бюджета.

Мерките, предприети от държавата и гласуваните промени в извънредното законодателство с оглед извънредното положение за пореден път показа отношението на държавата към защитниците на правата и интересите на гражданите.  Съгласно чл. 29 от  Закона за Аадвокатурата, „пред съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия.

Намираме отношението на Премиера, изразено пряко във вербалния му изказ и непряко в езика на жестовете на 10 април 2020г. в гр. Хасково, за недопустимо и оскърбително към всички български адвокати! Освен публично извинение, което освен министър Горанов, вече мислим, че дължите и Вие, г-н Борисов, настояваме:

  • Всички адвокати да бъдат третирани с необходимото уважение от всички държавни служители, включително и депутати и членове на правителството, така както повелява Законът и етиката.
  • На адвокатите да бъде предоставена адекватна възможност за упражняване на професията в условията на извънредно положение, като се премине незабавно към активно подобряване и стартиране на всякакви електронни услуги на държавни и общински органи и администрации, а съдилищата да възстановят поетапно и в разумен срок дейността си и гледането на дела. Адвокатите нямаме нужда от милостиня. Ние имаме едно оръдие на труда – законността!
  • За времето, в което адвокатите са лишени от възможност да упражняват професията си и дълга си към обществото да защитават правата и интересите на гражданите и юридическите лица, държавата да предостави адекватни компенсации, изразяващи се в отложени срокове за подаване на данъчни декларации до 30.06. 2020г и за внасяне на дължимите данъци и осигуровки до 30.09.2020г, както е предложил в нарочно писмо ВАдвС и, така както беше отложен срока за деклариране и плащане на други правни субекти;
  • увеличаване на нормативно признатите разходи за адвокатска дейност за 2019 г. и 2020г. от 25% на 40%, както и парична субсидия в размер на минимална работна заплата за времето за материално затруднени адвокати за месеците март, април и май 2020г., като тези мерки бъдат приети до 27.04.2020г.!

Силната адвокатура е гаранция за силен имунитет на обществото спрямо нарушаването на правата и свободите му и истински гарант за Правова държава!

Настояваме за нужното уважение и адекватност на държавата към мисията и професията ни! Нуждаем се спешно от реституция на законността!

В случай, че за пореден път гласът на адвокатите не бъде чут или бъде обидно неглижиран, ще бъдем принудени да преминем към ефективни стачни действия в цялата страна, веднага след края на обявеното извънредно положение, както и да информираме всички международни адвокатски организации и съюзи!

За пореден път, Адвокатурата, в лицето на  Висшия Адвокатски съвет, не защити навременно и твърдо правата и достойнството на професията ни, поради което настоящото отворено писмо е изготвено и подкрепено от долу упоменатите членове на ФОБА!

Следват подписи на 500 адвокати, а към момента на публикуването,  получихме информация,  че към писмото са се присъденили още защитници.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.