Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва Волен Сидеров като подбудител за масово излизане по Великден

Прокуратурата разследва Волен Сидеров като подбудител за масово излизане по Великден

Defakto.bg

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Волен Сидеров за подбуждане към извършване на престъпление – нарушаване на противоепидемиологичните мерки. Тя се е самосезирала след публични изявления.  Това съобщиха от държавното обвинение, без да назовават имената на Сидеров – посочен е като „В.С., общински съветник, лидер на политическа партия“.

От по-нататъшното съобщение обаче не остава съмнение срещу кого е новото разследване. То гласи:

„Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на В. С., общински съветник, лидер на политическа партия, чрез средствата за масово осведомяване, с цел подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение.

В телевизионно предаване, излъчено на 12.04.2020 г., С. многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Разследването е възложено на разследващ полицай при СДВР-МВР.“

Разследването вероятно е по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс – за нарушаване на правила и мерки против разпространението на заразна болест, извършено по време на пандемия и извънредно положение.  Предвиденото наказание е до 5 г. затвор и от 10 000 до 50 000 лева глоба.

Вчера пресцентърът на „Атака“ разпространи изявление на лидера си под цитираното от прокуратурата заглавие. В него се казваше и че „Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем.  На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“.

Сидеров бе похвалил и Българската православна църква, че за разлика от други свои посестрими – Руската, Сръбската, Гръцката църкви е „устояла“ и не затворила храмовете.  Това решение на БПЦ обаче не се посреща  еднозначно, включително и от вярващи, които останаха по домовете си на Цветница. А даването на причастие с една и съща лъжица – което продължава да се прави в храмове, е абсолютно излагане на риск както на живота на приелите го, така и на обкръжаващите ги.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.