Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва Волен Сидеров като подбудител за масово излизане по Великден

Прокуратурата разследва Волен Сидеров като подбудител за масово излизане по Великден

Defakto.bg

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Волен Сидеров за подбуждане към извършване на престъпление – нарушаване на противоепидемиологичните мерки. Тя се е самосезирала след публични изявления.  Това съобщиха от държавното обвинение, без да назовават имената на Сидеров – посочен е като „В.С., общински съветник, лидер на политическа партия“.

От по-нататъшното съобщение обаче не остава съмнение срещу кого е новото разследване. То гласи:

„Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на В. С., общински съветник, лидер на политическа партия, чрез средствата за масово осведомяване, с цел подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение.

В телевизионно предаване, излъчено на 12.04.2020 г., С. многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Разследването е възложено на разследващ полицай при СДВР-МВР.“

Разследването вероятно е по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс – за нарушаване на правила и мерки против разпространението на заразна болест, извършено по време на пандемия и извънредно положение.  Предвиденото наказание е до 5 г. затвор и от 10 000 до 50 000 лева глоба.

Вчера пресцентърът на „Атака“ разпространи изявление на лидера си под цитираното от прокуратурата заглавие. В него се казваше и че „Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем.  На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ – масово“.

Сидеров бе похвалил и Българската православна църква, че за разлика от други свои посестрими – Руската, Сръбската, Гръцката църкви е „устояла“ и не затворила храмовете.  Това решение на БПЦ обаче не се посреща  еднозначно, включително и от вярващи, които останаха по домовете си на Цветница. А даването на причастие с една и съща лъжица – което продължава да се прави в храмове, е абсолютно излагане на риск както на живота на приелите го, така и на обкръжаващите ги.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.