Последни новини
Home / Законът / Спешна среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Спешна среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Defakto.bg

Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава. И съм изненадан, че определени ваши колеги са се почувствали обидени – моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време.  Да подпомагаме най-бедните, да се обединяваме, а не да се разделяме.

Това е заявил днес министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Ралица Негенцова в Министерски съвет.  Срещата се е провела по настояване на председателя на Висшия адвокатски съвет, съобщиха от  ВАдС.

От своя страна Ралица Негенцова е изразила голяма  тревога от трудностите, пред които се е изправила цялата адвокатска общност.  Тя отново е представила пред премиера Борисов конкретни предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. Част от исканията са за равенство в третирането на всички осигурени адвокати с лицата по чл. 4, ал. 1 т. 1 от КСО по същия начин, по който законодателно е закрепено равенство в третирането при заплащането на социално осигурителната тежест, удължаване на срока за подаване на годишните данъчни декларации по чл. 50 и 55 от ЗДДФЛ и чл.92 от ЗКПО до 30.06.2020 г. и да бъде удължен срокът за заплащане на дължимия годишен данък за 2019 г. до 30.09.2020 г.

Още в края на м. март Висшият адвокатски съвет изпрати писма с предложения до министър-председателя и до председателя на Народното събрание. (https://www.vas.bg/bg/a/visshiyat-advokatski-svet-s-iskaniya-do-upravlyavashchite).

По информация на Де Факто министър председателят е проявил разбиране към аргументите на 14-хилядната  гилдия на адвокатите.

Бойко Борисов отбелязал,  че е наясно, че в тази трудна за всички ситуация, при неработещи съдилища, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители, банки и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена.   „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, заявил той.  Бил категоричен, че здравето на гражданите е водещо и по тази причина е важно мерките да останат докато Националният оперативен щаб и анализитепокажат трайна тенденция за отшумяване на пика на заразата.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.