Последни новини
Home / Законът / Спешна среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Спешна среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова

Defakto.bg

Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава. И съм изненадан, че определени ваши колеги са се почувствали обидени – моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време.  Да подпомагаме най-бедните, да се обединяваме, а не да се разделяме.

Това е заявил днес министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Ралица Негенцова в Министерски съвет.  Срещата се е провела по настояване на председателя на Висшия адвокатски съвет, съобщиха от  ВАдС.

От своя страна Ралица Негенцова е изразила голяма  тревога от трудностите, пред които се е изправила цялата адвокатска общност.  Тя отново е представила пред премиера Борисов конкретни предложения за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19. Част от исканията са за равенство в третирането на всички осигурени адвокати с лицата по чл. 4, ал. 1 т. 1 от КСО по същия начин, по който законодателно е закрепено равенство в третирането при заплащането на социално осигурителната тежест, удължаване на срока за подаване на годишните данъчни декларации по чл. 50 и 55 от ЗДДФЛ и чл.92 от ЗКПО до 30.06.2020 г. и да бъде удължен срокът за заплащане на дължимия годишен данък за 2019 г. до 30.09.2020 г.

Още в края на м. март Висшият адвокатски съвет изпрати писма с предложения до министър-председателя и до председателя на Народното събрание. (https://www.vas.bg/bg/a/visshiyat-advokatski-svet-s-iskaniya-do-upravlyavashchite).

По информация на Де Факто министър председателят е проявил разбиране към аргументите на 14-хилядната  гилдия на адвокатите.

Бойко Борисов отбелязал,  че е наясно, че в тази трудна за всички ситуация, при неработещи съдилища, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители, банки и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена.   „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, заявил той.  Бил категоричен, че здравето на гражданите е водещо и по тази причина е важно мерките да останат докато Националният оперативен щаб и анализитепокажат трайна тенденция за отшумяване на пика на заразата.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.