Последни новини
Home / Законът / Адвокат Екимджиев: Обвинението срещу проф. Асена Стоименова е откровена злоупотреба с власт

Адвокат Екимджиев: Обвинението срещу проф. Асена Стоименова е откровена злоупотреба с власт

Defakto.bg
Асена Стоименова

В случая с проф. Асена Стоименова злоупотребата на прокуратурата е съвсем откровена. С тези абсолютно юридически необосновани обвинения и с огромните парични гаранции, които се налагат, е откровена злоупотреба с власт“, заяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по казуса с председателя на Българския фармацевтичен съюз.

На 10 април  държавното обвинение обяви, че  Асена Стоименова е привлечена към наказателна отговорност  чл. 326 от НК заради „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение. А заради  „високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти,  на Стоименова бе  наложена  „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

Според текста на чл. 326 от НК ,  който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.  Заради ветото на президента,  отпадна и   завишената глоба от 10 000 до 50 000  за „невярната информация за заразни болести“.

Много юристи изразиха недоумение от приложения срещу проф. Стоименова текст от Наказателния  кодекс,  защото  хипотеза като “ изявлeния, бyдeщи ocнoвaтeлнa тpeвoгa y гpaждaнитe, в ycлoвиятa нa въвeдeнo извънpeднo пoлoжeниe” в чл. 326, ал.1 – просто няма.  Абсурдно през „задната врата“ да се прилага като действащо право един модифициран текст,  отхвърлен с ветото на президента и  парламента,   заяви пред Де Факто юристът  Петър Обретенов.

Адвокат Екимджиев е убеден, че прокуратурата е наясно,  че тези обвинения няма да издържат в съда, „но чрез гаранцията и всички други последици от тази ненужна репресия практически запушва устата на хора, които добронамерено експертно изказват свои позиции“.

„Всеки информиран човек следи какво пише в докладите на Световната здравна организация, в световния информационен обмен, че производството на почти всички европейски и щатски фармацевтични компании за субстанциите на медикаментите е в Китай и по разбираеми причини има проблеми, защото епидемията там първа удари. Това е общодостъпна информация и нищо ново и тревожещо не е съобщила проф. Стоименова. Но дори да е така, това трябва да разтревожи властите и те да използват целия си ресурс, ако кризата продължи, да намерят всички източници да ни снабдят с лекарства. Това е повече от необходима информация“.

Според Екимджиев,  в тази кризисна ситуация се вижда едно доверие между държавата, институциите и гражданите, „но прокуратурата всява хаос и напрежение, като използва репресивния апарат и торпилира това доверие“:

„Виждаме как очевидно невинни хора са репресирани. Това съсипва мъждукащото доверие в кризисната ситуация, защото по принцип не харесваме държавата си. Видимо хората в прокуратурата скучаят и злоупотребяват с правата си“.

И още: „Има различни видове извънредно положение. Едно е военното положение, в което информацията и дезинформацията са част от военната стратегия, друга е ситуацията на пандемия, при която държавата не воюва със своите граждани, а е нужно взаимно доверие и една такава информация, която разпространява проф. Стоименова, е в състояние да алармира и да насочи властите да предприемат мерки за преодоляване на недостатъците, за които са били сигнализирани“.

Вчера  фармацевтични колегии от цялата страна протестираха  в защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова заради мнението в интервюта пред БНР и БНТ, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус.  Основното искане на фармацевтите е да бъдат снети обвиненията срещу проф. Стоименова. Те настояват и мярката за неотклонение парична гаранция срещу техния председател да бъде оттеглена.

Асоциацията на европейските журналисти(АЕЖ )  също обяви, че е е недопустимо да се обвиняват експерти заради изразени становища.   „С подобни обвинения прокуратурата се опитва да използва Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта“,  се казва  в становището на АЕЖ.

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.