Последни новини
Home / Законът / Волен Сидеров стана обвиняем, определиха му 50 000 лева гаранция (допълнена)

Волен Сидеров стана обвиняем, определиха му 50 000 лева гаранция (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата образува и второ дело срещу него – за заплаха към полицай и обвинител

Волен Сидеров

Лидерът на „Атака“ и общински съветник в София Волен Сидеров стана обвиняем. Софийската районна прокуратура го е привлякла към наказателна отговорност заради призива му за масово излизане на Великден, в нарушение на противоепидемичните мерки, както и за  престъпление против реда на управлението – пречил на орган на власт да му връчи призовка.

За първото обвинението е по общия текст на чл. 320 от НК – явно подбуждане към престъпление, което се наказва с до 3 години затвор, за второто – по чл. 270, ал. 1 НК, като наказанието е до 3 години затвор или от 500 до 2 000 лева глоба.

Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 50 000 лева.

Отделно от това днес СРП е образувала и второ дело срещу Сидеров за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай.

А по-късно в ново съобщение на прокуратурата бе пояснено, че днес Волен Сидеров се е явил по призовка в сградата на СДВР, но на входа е отказал да предяви документ за самоличност, демонстративно е напуснал района и е било разпоредено принудителното му довеждане.

Че все пак е станал обвиняем и двете съобщения са единодушни.

Съобщението на Софийската районна прокуратура:

В.С., общински съветник в Столичния общински съвет (СОС), лидер на политическа партия, се яви в 15 часа днес в СДВР-МВР, за да му бъде предявено постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

Спрямо В.С. е предявено и обвинение за това, че на 13.04.2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от горното, на 14.04.2020 г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., В.С. отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.“

Второто съобщение:

„Във връзка с високия медиен интерес, Пресслужбата на ПРБ ви уведомява:

Днес, 14.04.2020 г. в 15.00 часа В.С. е бил призован да се яви в сградата на СДВР-МВР в качеството му на обвиняем по досъдебно производство, образувано в Софийската районна прокуратура за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение „парична гаранция“.

На входа на СДВР-МВР, В.С. е отказал да представи документ за самоличност и демонстративно е напуснал района. В тази връзка разследващ полицай е разпоредил принудителното довеждане на лицето„.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.