Последни новини
Home / Законът / Волен Сидеров стана обвиняем, определиха му 50 000 лева гаранция (допълнена)

Волен Сидеров стана обвиняем, определиха му 50 000 лева гаранция (допълнена)

Defakto.bg

Прокуратурата образува и второ дело срещу него – за заплаха към полицай и обвинител

Волен Сидеров

Лидерът на „Атака“ и общински съветник в София Волен Сидеров стана обвиняем. Софийската районна прокуратура го е привлякла към наказателна отговорност заради призива му за масово излизане на Великден, в нарушение на противоепидемичните мерки, както и за  престъпление против реда на управлението – пречил на орган на власт да му връчи призовка.

За първото обвинението е по общия текст на чл. 320 от НК – явно подбуждане към престъпление, което се наказва с до 3 години затвор, за второто – по чл. 270, ал. 1 НК, като наказанието е до 3 години затвор или от 500 до 2 000 лева глоба.

Определена е мярка за неотклонение парична гаранция от 50 000 лева.

Отделно от това днес СРП е образувала и второ дело срещу Сидеров за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай.

А по-късно в ново съобщение на прокуратурата бе пояснено, че днес Волен Сидеров се е явил по призовка в сградата на СДВР, но на входа е отказал да предяви документ за самоличност, демонстративно е напуснал района и е било разпоредено принудителното му довеждане.

Че все пак е станал обвиняем и двете съобщения са единодушни.

Съобщението на Софийската районна прокуратура:

В.С., общински съветник в Столичния общински съвет (СОС), лидер на политическа партия, се яви в 15 часа днес в СДВР-МВР, за да му бъде предявено постановление за привличане в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 320 от НК. Обвинението е във връзка с отправени призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

Спрямо В.С. е предявено и обвинение за това, че на 13.04.2020 г. противозаконно е попречил на орган на властта да изпълни служебните си задължения, свързани с връчването на призовка за явяването му в качеството на обвиняем в СДВР – престъпление по чл. 270, ал. 1 НК.

На обвиняемия В.С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 50 000 лева, вносима в 14-дневен срок, считано от днес.

Отделно от горното, на 14.04.2020 г. Софийската районна прокуратура се самосезира и образува второ досъдебно производство за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай. В телевизионно предаване, излъчено на 13.04.2020 г., В.С. отправил заплахи спрямо органи на властта, с цел да ги принуди да не повдигнат горепосочените обвинения: „Правете си сметката, тези които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!“; „Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!“. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 269, ал. 1 НК. Разследването и по този случай продължава.“

Второто съобщение:

„Във връзка с високия медиен интерес, Пресслужбата на ПРБ ви уведомява:

Днес, 14.04.2020 г. в 15.00 часа В.С. е бил призован да се яви в сградата на СДВР-МВР в качеството му на обвиняем по досъдебно производство, образувано в Софийската районна прокуратура за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение „парична гаранция“.

На входа на СДВР-МВР, В.С. е отказал да представи документ за самоличност и демонстративно е напуснал района. В тази връзка разследващ полицай е разпоредил принудителното довеждане на лицето„.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.