Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отново без мнозинство за оценката на Мирослава Тодорова

Кадровиците отново без мнозинство за оценката на Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Освободиха столичен съдия от САС, подал оставка, с 3-месечно предизвестие

За пореден път Съдийската колегия не събра нужното мнозинство за оценка на работата на съдия Мирослава Тодорова и казусът бе отложен за идната седмица. Точката бе в дневния ред на кадровиците, след като Върховният административен съд ги задължи да продължат процедурата и да пишат оценка на Тодорова.

Драмата с атестацията на известната съдийка се точи от миналата пролет, тъй като предложението на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за отлична оценка от 94 точки при максимални 100, все не се приемаше от част от кадровиците. За атестациите се иска мнозинство от поне 8 “за” в 14-членната колегия. Накрая “мина” алтернативното предложение на Боян Новански за понижаване на оценката на Тодорова с цяла степен и тя да е 89 точки. Върховният административен съд обаче отмени това решение на колегията, тъй като понижената оценка не е мотивирана. При новия кръг обсъждания по-високата оценка на КАК отново не мина, а кадровиците обявиха, че това подлежи на самостоятелно обжалване и Тодорова го обжалва. В последното си определение ВАС заявява, че процедурата трябва да продължи и да финализира с атестационна оценка.

Като червена нишка в тази история минаваше едно друго оценяване – на бившия зам.-председател на СГС Петя Крънчева, сочена като нарушител в обширна проверка на предния ВСС, срещу която имаше и дисциплинарни предложения включително за “игра” с протоколи. Нейната оценка обаче бе завишена от кадровиците и Крънчева стана почти пълен отличник с 98 точки.

Днес от името на КАК Красимир Шекерджиев отново предложи 94 точки за Мирослава Тодорова, а Боян Новански – отново 89 точки. Нито едно от предложенията обаче не събра исканото мнозинство. За по-високата оценка бяха шестима, за по-ниската – петима.

С почти пълно съгласие, само един “против” колегията освободи съдията от Софийския апелативен съд Алексей Иванов заради подадена оставка. Иванов ще напусне системата с тримесечно предизвестие, посочено от самия него, то ест от 30 юни. Дотогава трябва да изпише останалите му граждански дела.

Единодушно бе прекратено дисциплинарното дело срещу Росица Бузова от Административен съд – София-град, която вече напусна системата.

Също единодушно по предложение на административиня ръководител предсрочно бе заличено наложеното наказание “забележка” на съдия Ина Райчева-Цонева от Административен съд – Русе.

По реда на чл. 193, ал. 6 – за назначаване на останали “под чертата” по вече проведен конкурс, Георги Грънчев от РС-Бургас бе повишен в Апелативен съд-Варна, наказателно отделение.

 

About De Fakto

Проверете също

Петър Илиев, за когото има съмнения за плагиатство, е предложен в новия кабинет

Адвокатът и преподавател в СУ Петър Илиев е сред имената в новия кабинет на “Има …

В правилника на НС: Депутатските заплати непипнати, засега. Без “нови” закони за второ четене, 6 наказания за неприлично поведение в зала

Временната комисия отказа да задължава главния прокурор да предоставя и данни от висящи разследвания Депутатските …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.