Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отново без мнозинство за оценката на Мирослава Тодорова

Кадровиците отново без мнозинство за оценката на Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Освободиха столичен съдия от САС, подал оставка, с 3-месечно предизвестие

За пореден път Съдийската колегия не събра нужното мнозинство за оценка на работата на съдия Мирослава Тодорова и казусът бе отложен за идната седмица. Точката бе в дневния ред на кадровиците, след като Върховният административен съд ги задължи да продължат процедурата и да пишат оценка на Тодорова.

Драмата с атестацията на известната съдийка се точи от миналата пролет, тъй като предложението на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за отлична оценка от 94 точки при максимални 100, все не се приемаше от част от кадровиците. За атестациите се иска мнозинство от поне 8 „за“ в 14-членната колегия. Накрая „мина“ алтернативното предложение на Боян Новански за понижаване на оценката на Тодорова с цяла степен и тя да е 89 точки. Върховният административен съд обаче отмени това решение на колегията, тъй като понижената оценка не е мотивирана. При новия кръг обсъждания по-високата оценка на КАК отново не мина, а кадровиците обявиха, че това подлежи на самостоятелно обжалване и Тодорова го обжалва. В последното си определение ВАС заявява, че процедурата трябва да продължи и да финализира с атестационна оценка.

Като червена нишка в тази история минаваше едно друго оценяване – на бившия зам.-председател на СГС Петя Крънчева, сочена като нарушител в обширна проверка на предния ВСС, срещу която имаше и дисциплинарни предложения включително за „игра“ с протоколи. Нейната оценка обаче бе завишена от кадровиците и Крънчева стана почти пълен отличник с 98 точки.

Днес от името на КАК Красимир Шекерджиев отново предложи 94 точки за Мирослава Тодорова, а Боян Новански – отново 89 точки. Нито едно от предложенията обаче не събра исканото мнозинство. За по-високата оценка бяха шестима, за по-ниската – петима.

С почти пълно съгласие, само един „против“ колегията освободи съдията от Софийския апелативен съд Алексей Иванов заради подадена оставка. Иванов ще напусне системата с тримесечно предизвестие, посочено от самия него, то ест от 30 юни. Дотогава трябва да изпише останалите му граждански дела.

Единодушно бе прекратено дисциплинарното дело срещу Росица Бузова от Административен съд – София-град, която вече напусна системата.

Също единодушно по предложение на административиня ръководител предсрочно бе заличено наложеното наказание „забележка“ на съдия Ина Райчева-Цонева от Административен съд – Русе.

По реда на чл. 193, ал. 6 – за назначаване на останали „под чертата“ по вече проведен конкурс, Георги Грънчев от РС-Бургас бе повишен в Апелативен съд-Варна, наказателно отделение.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.