Последни новини
Home / Гостува ни / Платформата за Covid-19, която иска да освободи страната*

Платформата за Covid-19, която иска да освободи страната*

Defakto.bg

от Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA*

В края на седмицата приключи първата част от масовото тестване в Банско. Резултатът е девет положителни теста от 148 проби, което е около 6%. Около 3.5% от изследваните хора в Банско са развили имунитет след прекарана инфекция.

На този фон пет лаборатории в България са се организирали да правят бързи тестове на пациенти за Covid 19 и да качват резултатите в специална публична платформа. Идеята е да има по-точно преброяване на онези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него.  Мотото на тази кампания е: “Да освободим страната от Ковид 19!”

Група лекари от диагностичните лаборатории отправят призив към властите:  “Моля, поискайте нашите лабораторни изследвания, за да видите пълната картина на разпространението на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък“

Според данните на една малка лаборатория в  Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са изградили имунитет срещу него. При това, те или не са разбрали, че са били болни, или са били само с леки симптоми. Разбира се, че числото 136 на изследваните пациенти е ниско, но броят им расте всеки ден.

Доц. Емилияна Конова  е клиничен имунолог и преподавател в Медицинския университет в Плевен. Тя има свои пациенти в Центъра за репродуктивно здраве и в Медицински център „КИРМ” в Плевен.

Според нея, бързите тестове са изключително важни. Не само  защото по този начин имунолозите изучават “в крачка”  новия вирус, а и  защото, бързите тестове доказват, дали вече сме се срещнали с него и дали сме създали имунитет срещу него.

България няма отговор

Досега България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и колко от тях са развили имунитет?

В лабораторията в Плевен за една седмица били изследвани 136 души от региона. Сред тях има три групи хора. Едните са здравните  работници, които са “рискова група”. Другите са лица, които от месец януари насам са изкарали някаква инфекция, довела до респираторни проблеми и повишена температура. Третата група са българи, завърнали се от чужбина, най-често от Англия и от Италия.

Всички те са идвали при доц. Конова с надеждата, че може би вече са изкарали Covid 19. Така се е оказало,  че наистина 10% са прекарали на крак вируса. Лабораторията използва  американски тестове, които са със сертификат и се смятат за много надеждни. И според  данните, от тези 136 пациенти – здрави хора без симптоми, голямата част – около 90 процента  – нямат антитела.

При останалите 10 процента има хора, хванати с положителни резултати и за двата имуноглобулина – IgM  и IgG. Това означава, че те се намират някъде по средата на една безсимптомно протичаща инфекция. Има и такива, които са само с имуноглобулин G. Тоест, това са хора със създаден вече имунитет срещу Covid 19. Открити са и лица, които имат само имуноглобулин M. Това означава, че при тях или сега започва нещо или може да се окаже, според доц. Конова, че въпросният имуноглобулин M е също с дълга имунологична памет. Но, това предстои да  докажат  имунолозите.

Общата  платформа

Идеята на лекарите – инфекционисти, имунолози и лабораторни лекари от Плевен, Русе, Варна, Шумен, Бургас и София е да започнат да „ качват” резултатите от своите изследвания с бързи тестове в една обща платформа. И така броят на изследваните българи ще стане много голям. Така ще се проследи имунният отговор срещу вируса. И едва тогава ще може да се обобщят данните и да се изясни картината на Covid 19 за България.

В Плевен е имало случай с една цяла фамилия, която нито е била хоспитализирана, нито е била изследвана и доказана с PCR тест по характерните симптоми. Но, те сами са си наложили карантина. И  са били проследени от доц. Конова в цялото развитие на болестта. Така пред очите на имунолога са се разгърнали във времето и имуноглобулин M, и имуноглобулин  G. И сега семейството има изградени антитела срещу Ковид 19, доказано с бързите тестове.

Има и едно изследване на световно известната консултантска компания “Маккензи и Ко” , което се базира на данни на Световната здравна организация /СЗО/, както и на Центъра за контрол на заболяванията. Според това изследване много голям процент от заболелите с Covid 19 са без симптоми или са много леки. Ето, точно тези заразени трябва  да бъдат хванати с бързите тестове.

Защо? Вижте в разследването на Валя Ахчиева

 

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.